Ange ditt sökord

Annons:

Biverkningar av Champix vid rökavvänjning

Jag har funderat på att ta hjälp av läkemedel för att klara av att sluta röka för gott. Vilka biverkningar kan man räkna med?
Lotta, 27

De vanligaste biverkningarna med läkemedlet Champix är illamående som i de flesta fall är milt till måttligt i svårighetsgrad och kan dämpas genom att ta läkemedlet tillsammans med måltid. Andra vanliga biverkningar är huvudvärk, sömnsvårigheter samt livliga drömmar. Jämfört med den stora hälsorisk som rökning innebär får dessa bieffekter anses som ringa och de tolereras väl av de flesta patienter. Flera av mina patienter har tom upplevt illamåendet som positivt då det bidragit till att minska röksuget.
FASS texten har uppdaterats för att informera om att depression, självmordstankar, självmordsrelaterat beteende och självmordsförsök i sällsynta fall har rapporterats hos patienter som försöker sluta röka med hjälp av Champix. Behandlingen ska avbrytas omedelbart och kontakt tas med sin behandlande läkare om nedstämdhet eller förändringar i ens beteende av betydande karaktär uppkommer. Nedstämdhet och i sällsynta fall självmordstankar och självmordsförsök, kan vara symtom på avbrutet nikotinintag och det finns inget säkert fastsällt samband mellan läkemedlet och psykiska biverkningar.
Per-Åke Lagerbäck

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 1 april, 2009

Liknande frågor

Rökavvänjning

Metallsmak i munnen efter rökstopp

Jag slutade att röka för 2 ½ månad sedan. Jag har rökt i ca 42 år, de sista 10 åren ca 5 cigg/dag. Cirka tre veckor efter rökstoppet fick jag svår metallsmak i munnen och hostan smakade järn. Jag har även sår och blåsor i munnen. Jag har odlat prov från mun och svalg, men de visade inte på virus eller svamp. Kanterna på tungan och svalget är gulaktigt. Jag har gjort spirometri och jag har varken astma eller KOL. Lungorna hade en skada, men såg annars bra ut enligt röntgen. Kan mina symtom bero på rökstoppet? Det är plågsamt och mycket obehagligt. Vad ska jag ta mig till?

Rökavvänjning

För sent att sluta röka?

hej, jag är rökare och när jag går upp på morgonen så har jag svårt att andas, men efter att jag har hostat ordentligt så går det bra.

Cancer

Har jag lunginflammation eller lungcancer?

Hej, jag är 16 år och har för ca 2 månader sen haft lunginflammation, och nu känner jag att det börjar låta när jag andas och att jag vaknade upp med torr hosta, kan det bero på att jag får lunginflammation igen eller kan jag ha lungcancer, jag röker dagligen men min pappa har också gjort det ett tag och han har aldrig haft cancer. Jag vill inte oroa mina föräldrar i onödan så finns det något sätt att ta reda på det själv utan att ens föräldrar behöver veta om det? Oscar, 16

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: