Ange ditt sökord

Annons:

Biverkan av Champix?

Har påbörjat en sluta rökakurs och hade mitt rökstopp den 15 april.
Jag och de andra 6 i gruppen äter champix och tabletten har verkligen god effekt på röksuget. Känner ytterst sällan något röksug trots att jag har rökare runt omkring mig på jobbet. Tyvärr har champix en hel del biverkningar och jag har fått minska min dos för att kunna sova på nätterna. Hade fruktansvärda mardrömmar. Nu upplever 4 av 6 på kursen att våra magar sväller under dagarna. Min sväller ungefär 6 cm från morgon till kväll. Har inte gått upp i vikt och ersätter inte cigaretten med godis, fika eller andra sötsaker. Är detta en biverkning av champix eller vad beror det på? Kommer det att försvinna efter nån vecka? Har du nått tips på nått man kan äta, inte äta eller göra för att slippa detta? Är jobbigt att inte få plats i byxorna framåt eftermiddagarna/kvällarna. Kvinna 32 år

Grattis till rökstoppet!

Precis som flertalet andra som tar Champix som en hjälp i ett sluta röka program upplever du att det har god effekt. Mardrömmar förekommer men du har otur då detta inte är speciellt vanligt. Vanligare är livliga men ofta lite roliga drömmar.

Under en övergångsperiod efter ett rökstopp kan magen bli lite trögare och i samband med detta uppblåst. Det kan finnas även andra okända mekanismer bakom att magen blir uppblåst men detta brukar vara ett övergående besvär som fr.a. jämfört med rökningens många negativa effekter får anses som ett ringa problem.

Mvh

Per Åke Lagerbäck

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Rökavvänjning

Behöver hjälp med att sluta röka

Jag har en fråga om rökning. Jag kan  ibland vara utan cigaretter, men faller tillbaka i rökningen igen. Mina uppehåll har varit allt från 5 till 40 dagar . Rökt i 15 år, började röka när jag var ca 50år. Finns det något läkemedel som kan hjälpa den första tiden?

Rökavvänjning

Metallsmak i munnen efter rökstopp

Jag slutade att röka för 2 ½ månad sedan. Jag har rökt i ca 42 år, de sista 10 åren ca 5 cigg/dag. Cirka tre veckor efter rökstoppet fick jag svår metallsmak i munnen och hostan smakade järn. Jag har även sår och blåsor i munnen. Jag har odlat prov från mun och svalg, men de visade inte på virus eller svamp. Kanterna på tungan och svalget är gulaktigt. Jag har gjort spirometri och jag har varken astma eller KOL. Lungorna hade en skada, men såg annars bra ut enligt röntgen. Kan mina symtom bero på rökstoppet? Det är plågsamt och mycket obehagligt. Vad ska jag ta mig till?

Rökavvänjning

För sent att sluta röka?

hej, jag är rökare och när jag går upp på morgonen så har jag svårt att andas, men efter att jag har hostat ordentligt så går det bra.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: