Ange ditt sökord

Annons:

Beteendeförändring

Hej! Min mormor har sedan några veckor börjat bete sig lite annorlunda gentemot vad hon brukar. Det har framförallt blivit värre den senaste veckan. Hon har sedan tidigare haft problem med alkohol i vissa perioder, men den här gången är det något annorlunda. Hon sover ganska mycket, och när hon sover så går det inte att väcka henne. Hon sover väldigt hårt. Jag kan stå bredvid henne och skrika hennes namn utan att hon vaknar. När hon väl vaknar så är hon helt väck. Hon har också börjat ta på sig dubbla kläder.
Tidigare har hon också varit rätt pigg på att städa, och hon har alltid haft mycket rent hemma hos sig, men nu så ligger allt på golvet och man kan inte komma fram för all röra.
Hon har också fått svårt att skriva. Man kan se det på ett av födelsekorten som hon har givit min mamma, där hon bara har skrivit halva kortet, vilket är mycket olikt henne.
Som sagt, hon är frånvarande och lite förvirrad.

Kan hon ha tagit en massa piller? Vad ska jag göra för att hjälpa henne isåfall? Eller kan hon faktiskt ha drabbats av en liten hjärnblödning?

Tacksam för svar! Tea (Kvinna, 35år)

Här bör ju mormor komma för en läkarundersökning så snart som möjligt då hon nu relativt snabbt fått en personlighetsförändring. Har hon slagit i huvudet? Jag tänker då på en viss form av blödning mellan hjärnhinnorna, vilken man kan bota. Är det tecken till en hjärntumör? En datorröntgen eller magnetkameraundersökning skulle vara min åtgärd i sammanhanget och detta så snart som möjlig innan man kan påstå att det rör sig om en demenssjukkdom, eller beroende på mediciner eller alkoholintag.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 8 juli, 2010

Liknande frågor

Sömn & Stress

Svårt att sova. Vad ska jag göra?

Jag har under en period haft väldigt svårt att sova. Jag vill helst inte börja med receptbelagda sömntabletter då jag är rädd för att bli beroende. Finns det något annat receptfritt alternativ som jag skulle kunna testa?

Sömn & Stress

Symtom på sömnapné

Hej! Min man har andningsuppehåll när han sover. Flera gånger per timme och uppehållet kan vara oroväckande länge vilket gör att jag måste putta på honom för att se så han börjar andas igen. Han snarkar mycket och det låter ansträngande för honom. Han vaknar till ibland av detta men det kommer han inte ihåg. Han är också väldigt trött på morgonen, 44 år. Undrar om detta kanske kan vara sömnapné?

Sömn & Stress

Sömnproblem vid skiftarbete

Jag jobbar 4 skift, sover dålig ca 3 till 4 timmar när jag jobbar natt (5 nätter). Somnar lätt när jag kommer hem men vaknar efter 3 till 4 timmar och kan inte somna om. Har försökt med det mesta, såsom motion, kallt i sovrummet, hörselproppar, mörkt i rummet, men inget hjälper. Vad ska jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.