Ange ditt sökord

Annons:

Besvärligt atopiskt eksem

Hej!
Jag är en tjej på 30 år som har haft, vad dom säger är, atopiskt eksem i ett antal år. Det började med en fläck på armbågen sen har jag haft det på armarna, i hårbotten och de senaste åren på baksidan av benen och på skinkorna. Tidigare bröt eksemen bara ut vintertid men i år har jag haft dem hela sommaren och de sprider sig bara, det blir värre och värre! Jag har använt kortison för detta så länge jag kan minnas men det hjälper inte längre + att huden blir så missfärgad och tunn.
Vad ska jag göra?! Jag håller på att klia ihjäl mig!
Mvh

Svar till Ulrika
Grundbehandling av atopiskt eksem är kortisonkräm och mjukgörande. Eksemets svårighetsgrad avgör vilken styrka man skall ha på kortisonkrämen. Det är vanligt att eksemet "underbehandlas" med svag kortison under lång tid istället för stark kortison under kort tid. Ljusbehandling är bra komplement. Ibland kan en uppblossning av atopiskt eksem bero på en bakterieinfektion och man bör då behandla med antibiotika. Stress och andra infektioner kan också försämra. Vid svårt atopiskt eksem har vi idag andra läkemedel att ta till som ciklosporin och lokal immunomodulerande ämnen.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 6 september, 2002 Publicerad: 6 september, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: