Ange ditt sökord

Annons:

Besvär av nässelutslag

Hej, jag har en fråga om nässelutslag. Har haft några perioder för drygt 20 år sedan med besvär som "reliefkartsutseende om jag snabbt kylde ner kroppen. Hösten 2006 fick jag plötsligt en värre variant - allt utom dermografisk urtikaria: kyla, värme, svett och stress utlöste reaktion på hela kroppen. Klådan driver en till vansinne nästan, och jag vet efter att ha varit atopiker sen barnsben med eksem och irriterad och kliande hud. Blir 44 år i dagarna.

Min fråga till dig är om antihistaminer är lönt att använda, när de inte hjälpt mig ett dugg sen hösten 2006? Jag har varit besvärsfri ca 5 månader, men den 14:e maj satte det fart igen. Jag kan inte ens dammsuga hemma utan att få utslag. Först röda små kliande prickar, och sen det mer karaktäristiska nässelutslagen som är upphöjda. Blåser det kallt i ansiktet blir jag bubblig, het och får en hemsk klåda. Duschar jag händer samma sak.

Jag har ätit diverse antihistamintabletter och t o m fått utskrivet magsårsmedicin i kombination med antihistamin för att försöka få bukt med utslagen. Eftersom inget hänt så har jag slutat ta tabletterna regelbundet. Vad säger du om det? Måste jag fortsätta äta dem trots att det inte hjälper ett dugg? Det känns som att slänga pengarna i sjön.

Kan även nämna att jag gått som patient på Hud i Uppsala sen barnsben. Då för mina eksem.

Tacksam för ett svar! ANg (Kvinna, 44år)

Du har uppenbarligen besvärliga nässelutslag. Det enkla svaret på din fråga är förstås att om du inte har effekt av antihistaminerna behöver du inte äta dem. Att det kan vara lönt att prova ökad dos och olika kombinationer av antihistaminer har du nog redan hört.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!