Ange ditt sökord

Annons:

Besvär av nässelutslag

Hej, jag har en fråga om nässelutslag. Har haft några perioder för drygt 20 år sedan med besvär som "reliefkartsutseende om jag snabbt kylde ner kroppen. Hösten 2006 fick jag plötsligt en värre variant - allt utom dermografisk urtikaria: kyla, värme, svett och stress utlöste reaktion på hela kroppen. Klådan driver en till vansinne nästan, och jag vet efter att ha varit atopiker sen barnsben med eksem och irriterad och kliande hud. Blir 44 år i dagarna.

Min fråga till dig är om antihistaminer är lönt att använda, när de inte hjälpt mig ett dugg sen hösten 2006? Jag har varit besvärsfri ca 5 månader, men den 14:e maj satte det fart igen. Jag kan inte ens dammsuga hemma utan att få utslag. Först röda små kliande prickar, och sen det mer karaktäristiska nässelutslagen som är upphöjda. Blåser det kallt i ansiktet blir jag bubblig, het och får en hemsk klåda. Duschar jag händer samma sak.

Jag har ätit diverse antihistamintabletter och t o m fått utskrivet magsårsmedicin i kombination med antihistamin för att försöka få bukt med utslagen. Eftersom inget hänt så har jag slutat ta tabletterna regelbundet. Vad säger du om det? Måste jag fortsätta äta dem trots att det inte hjälper ett dugg? Det känns som att slänga pengarna i sjön.

Kan även nämna att jag gått som patient på Hud i Uppsala sen barnsben. Då för mina eksem.

Tacksam för ett svar! ANg (Kvinna, 44år)

Du har uppenbarligen besvärliga nässelutslag. Det enkla svaret på din fråga är förstås att om du inte har effekt av antihistaminerna behöver du inte äta dem. Att det kan vara lönt att prova ökad dos och olika kombinationer av antihistaminer har du nog redan hört.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Problem med mycket förhud

Hej! Jag har väldigt mycket förhud. Dels är det svårt att använda kondom och dels svullnar den ganska ofta efter sex. Jag har kontaktat vårdcentralen om detta men de har inte kunnat ge mig något vettigt svar alls, inte ens vem som ska kontaktas. Så nu undrar jag: vad ska jag göra? Vem kontaktar jag?

Hud & Hår

Kan hund bära på människoskabb?

Kan hund bära på människoskabb? Jag undrar hur man behandlar hunden om familjen drabbats av skabb (människoskabb). Kläder ska tvättas och möbler och mattor tvättas eller vädras i flera dygn. Hur gör man med hunden? Kan den bära skabb som sedan återsmittar?

Hud & Hår

Ansiktskräm mot torr hud

Jag är en 22 årig tjej som efter många års besvär äntligen blivit av med min eländiga acne. Jag har så långt som jag kan minnas varit på jakt efter rätt hudvårdsprodukter och hittade tillslut en ansiktstvätt som funkar utmärkt för just rengöring. Problemet är bara att jag blir så torr, och därför söker jag nu en ansiktskräm. Vill helst inte använda mig utav feta ansiktskrämer, har du tips på någon tunn men återfuktande ansiktskräm?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.