Ange ditt sökord

Annons:

Besvär av nässelutslag

Hej, jag har en fråga om nässelutslag. Har haft några perioder för drygt 20 år sedan med besvär som "reliefkartsutseende om jag snabbt kylde ner kroppen. Hösten 2006 fick jag plötsligt en värre variant - allt utom dermografisk urtikaria: kyla, värme, svett och stress utlöste reaktion på hela kroppen. Klådan driver en till vansinne nästan, och jag vet efter att ha varit atopiker sen barnsben med eksem och irriterad och kliande hud. Blir 44 år i dagarna.

Min fråga till dig är om antihistaminer är lönt att använda, när de inte hjälpt mig ett dugg sen hösten 2006? Jag har varit besvärsfri ca 5 månader, men den 14:e maj satte det fart igen. Jag kan inte ens dammsuga hemma utan att få utslag. Först röda små kliande prickar, och sen det mer karaktäristiska nässelutslagen som är upphöjda. Blåser det kallt i ansiktet blir jag bubblig, het och får en hemsk klåda. Duschar jag händer samma sak.

Jag har ätit diverse antihistamintabletter och t o m fått utskrivet magsårsmedicin i kombination med antihistamin för att försöka få bukt med utslagen. Eftersom inget hänt så har jag slutat ta tabletterna regelbundet. Vad säger du om det? Måste jag fortsätta äta dem trots att det inte hjälper ett dugg? Det känns som att slänga pengarna i sjön.

Kan även nämna att jag gått som patient på Hud i Uppsala sen barnsben. Då för mina eksem.

Tacksam för ett svar! ANg (Kvinna, 44år)

Du har uppenbarligen besvärliga nässelutslag. Det enkla svaret på din fråga är förstås att om du inte har effekt av antihistaminerna behöver du inte äta dem. Att det kan vara lönt att prova ökad dos och olika kombinationer av antihistaminer har du nog redan hört.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur undviker jag fästingbett?

Förra året köpte vi sommarhus och vi upplever att vi har en hel del fästingar i området. Vi är TBE-vaccinerade men det löser ju inte betten. Min fråga är därför – hur undviker vi bäst att få bett?

Hud & Hår

Hur hög SPF behöver jag ha?

Hur hög SPF bör man använda för att garantera att man är skyddad hela sommaren?

Hud & Hår

Är det skadligt med fotmask?

Jag skulle vilja använda en exfolierande fotmask för mina torra fötter så de är lena och fina lagom till sommaren. Jag har dock läst recensioner som menar att det skadar fötterna i längden, är detta sant? Vad skulle jag i så fall kunna använda istället?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: