Ange ditt sökord

Annons:

Behandling/kost för barn med torr, fjällande hud och överkänslighet?

Jag är en mamma till fyra barn. Ingen har haft problem med allergier eller eksem tidigare.

Min yngsta son är 1½ år och har haft väldigt torr hud när han var yngre. Nu har han en tid haft torra fjällningar bakom öron, röda prickar i vecken under ögonen, illröd och fjällig runt munnen och på kinder.

Har smörjt med mildison, men detta har ej hjälpt – den får ju inte användas kring ögon och den hjälper inte heller. Kan Elidel användas kring ögonen?

Jag vill också veta varför han är sådan. Det blir ännu värre av vissa födoämnen, då jag fått sluta med mat som innehåller jordgubbar och tomat, men det är massor med andra grejer han inte tål heller. Ibland har han tom reagerat på bröd och smör. Han har gjort ett glutenprov som visade negativt, men ett blodprov visade på överkänslighet. Han har gjort pricktest på mjölk, fisk och ägg med negativt resultat.

Frågorna är:
– Kan jag smörja ansikte och ögon med Elidel?
– Finns det nån mjukgörande kräm som inte är så lös?
– Kan jag inte få hjälp med vad jag kan ge honom istället för allt han inte tål, det är inte lätt som mamma att komponera ihop en bra måltid på egen hand när man måste utesluta så mycket.

Tack!

Bästa sign. Helene,
Jag tycker inte att han skall smörjas med Elidel runt ögonen, om inte någon läkarordination finns på detta.
Det finns många bra mjukgörande krämer och salvor. Locobase är en bra kräm som är lite tjockare till konsistensen.
Det var lite oklart angående hans prover. Du skrev att ett prov var positivt, ett negativt. Men jag förmodar att han inte fått någon diagnos. En dietist finns alltid knuten till en barnklinik eller barnmottagning och dit tycker jag att du skall be att få en remiss. Då kan Du få bra råd angående kost förutom de Du fått av er barnläkare.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: