Ange ditt sökord

Annons:

Behöver tvättråd

Hej!
Jag är en tjej på 23 år som sedan 15-årsåldern haft problem med finnar och s.k “blandhy” med lite fetare partier över panna, näsa och haka. Jag har satsat stora summor pengar på olika hudvårdspreparat, trots det har huden fortsatt bli fet framåt dagen. Nu tvättar jag mig inte längre i ansiktet utan sköljer bara med vatten och smörjer med en fuktighetkräm på torra partier. Min hy har nu stabiliserat sig och blir inte fet längre. Enligt alla “hudvårdsexperter” är det jätteviktigt att tvätta sig varje dag, eftersom att det annars kan leda till problem som för tidigt åldrande o.s.v i framtiden. Hur pass sant är detta egentligen? Jag känner mig väldigt förvirrad.

Svar till signaturen madelene
Just det som du själv prövat dig fram till är de råd jag vill ge. Tvätta helst med bara vatten och använd en mjukgörande lotion eller kräm. Man behöver visst inte tvätta sig vare dag i ansiktet.Det som leder till för tidigt åldrande av huden är rökning och UV-strålning, alltså för mycket solande, inget annat!
I "skönhetsspalter" i veckotidningarna ges ofta råd som helt saknar vetenskaplig grund, men de flesta är dock ofarliga.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 17 januari, 2002 Publicerad: 17 januari, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: