Ange ditt sökord

Annons:

Barn med utslag och klåda

Hej Ylva!
Jag har två barnbarn (killar), 2½ och 5½ år. 5½-åringen har väldigt torr hud, mest under rumpan på bakre benen. Det är småprickigt och alldeles rött, ibland kliar det och det är mest på kvällar! Mamman har testat alla slags tvättmedel/sköljmedel även tvättat utan detta. Kläder med bara bomull och andra sorter, men det kommer upp ändå. Vi smörjer med locobase. Jag har även använt aloverakräm – det bränner säger han – men det verkar som om det hjälper lite bättre! Vi har testat tvålar osv.
Tacksam om svar snart!
Tack för era fina sidor
/MARIE

Svar till signaturen marie städ
Torr hud och eksem med klåda hos en 5-åring låter som atopiskt eksem. Det är då viktigt att behandla med kortisonkräm om det kliar och är rött annars underbehandlar man faktiskt. Insmörjning med mjukgörande i form av Locobase eller Propyless är också viktigt att göra dagligen. Däremot har tvättmedel ingen större betydelse då dessa sköljs ur kläderna vid maskintvätt. Sköljmedel bör undvikas. Bomullskläder är bäst att använda. Man bör undvika krämer som svider på barn, då vill de inte fortsätta behandlingen.
Läs mer om atopiskt eksem och eksem hos barn på vår hemsida, här finns även en eksemskola.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: