Ange ditt sökord

Annons:

Bada badkar när man har herpes-utbrott

Hej!
Jag undrar om man ska avstå från att bada i badkar när man har ett herpes-utbrott (genitalt)? Herpesen återkommer oftast på några ställen i underlivet, jag undrar om det genom badvattnet kan spridas till att täcka ett större område än förut, och även in i slidan.
Undrar också över ett svar du gav 28 okt-09, du skriver att herpes under graviditetoch förlossning är ovanligt. Jag har haft 6 utbrott under min nuvarande graviditet, (har 1 månad kvar till beräknad förlossning) och har fått Aciklovir att ta i förebyggande syfte inför förlossningen. Är det ovanligt/farligt för barnet att ha så många utbrott under grav? (Diagnosen fick jag för flera år sedan)

Hur lång tid innan beräknad förlossning kan jag börja ta Acikloviren? Kan jag börja ta det under pågående utbrott?
Många frågor, tacksam för svar…
Snart mamma

Det är inte farligt att bada. Utbrott under graviditeten är mindre farligt än under förlossningen. I ditt fall torde du pga dina många utbrott ha höga nivåer av antikroppar och dem ”lånar” du ut till barnet som skyddas av dem i början av livet.
Du kan börja din aciklovirbehandling när som helst, men i första hand bör du diskutera detta med den förlossningsläkare som skrivit ut det till dig.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: