Ange ditt sökord

Annons:

Böjveckseksem/utslag

Hela mitt liv har jag lidit av böjvecksem. I tonåren förvärrades dessa och jag fick svåra utslag i ansiktet. Utslag som aldrig ville läka utan varade och fjälla om vartannat. I 20 års ålder upptäcktes att jag hade streptokocker och jag fick två starka penicillinkurer och besvären i ansiktet försvann. De var sedan borta under flera år men har nu i 37 års ålder återkommit med stor kraft. Jag har varit hos läkare vid flertal tillfällen och blir ordinerad kortisonsalvor. Vilka jag tar men de hjälper bara under en period. Sedan kommer utslagen tillbaka med större kraft. Nu senast fick jag återigen pencillin och besvären gick bort igen, men inte helt. NÄr jag påtalade detta till min läkare och frågade om jag inet skulle ha ytterligare en kur så sa han nej. Idag har jag varliknande blåsor på armarnana och mitt ansikte är rött och inflammerat. Vid örsnibbarna är det sprickor. Även mina ögon är svullna och svider. Jag vet inte längre var jag ska vända mig. Har hört talas om Candidasvamp, kan det vara något sådant?
Vore mycket tacksam för råd gällande vart jag ska vända mig och vad jag ska be om för hjälp.

Svar till signaturen Mia
Som du beskriver är det vanligt att man får sitt atopiskt eksem i ansiktet i tonåren och detta eksem kan ofta kompliceras av infektion med bakterier framför allt stafylococcer, så kallade gula stafylococcer. Dessa bakterier kan försämra eksemet på flera olika sätt, dels kan de "tjuvkoppla förbi" immunförsvaret, dels kan de fungera som ett slags allergiframkallande ämne och dels kan de ge en försämring genom infektion i den atopiska huden som har dålig barriärfunktion. Troligtvis behöver du på nytt antibiotika. Jästsvampen candida är nästan aldrig ett problem hos atopiker utan det är bakterier som försämrar. Föreslår att du tar kontakt med hudläkare.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 15 maj, 2002 Publicerad: 15 maj, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: