Ange ditt sökord

Annons:

Böjveckseksem i ansiktet?

Hej. Jag är 15 år och och lider av torra sprickor i mungiporna, som kommer och går hela tiden. Det är verkligen jättejobbigt. Har läst massa svar på frågor här på sidan, där det stod att böjveckseksem kan leda till just problem i mungiporna och i ansiktet. Jag har nämligen haft just böjveckseksem när jag var liten. Det är dock borta nu, och återkommer bara ibland i armvecken men försvinner när jag smörjer. Men jag har haft problem med rodnad och "ömhet" kring ögonen. Blev dock bättre när jag fick en salva och bytte smink. Jag får även eksem på kinderna ibland, men det försvinner när jag smörjer mig. Dessutom har jag väldigt, väldigt torr hud i ansiktet och flagar lätt.
Men det jobbigaste är mina läppar, som jag verkligen inte lyckas med! Dom är jättetorra, och på senaste tiden har jag använt försvarets hudsalva men jag får bara torra, flagande sprickor i mungiporna hela tiden. Exakt vad ska jag göra för att de ska försvinna? Har verkligen letat överallt, men hittade aldrig exakt vad jag måste göra. Finns det någon bra salva? (Mamma jobbar på vårdcentralen så hon skaffar dom lätt.)
Skulle bli väldigt glad om du kunde tipsa om en salva så jag slipper mina mungips-besvär, eller måste jag gå till en hudspecialist?
Tack på förhand.

Hej!
Det är ganska vanligt att personer som haft böjveckseksem som barn, i vuxen ålder får eksem på andra delar av huden. Ansiktet och händerna är vanligaste platserna. Det kan vara aktuellt med annan behandling än du fick som liten, tex något av de nya immunnedsättande preparaten (tacrolimus och pimecrolimus), som är effektiva för just eksem i ansiktet.
Beträffande läpparna bör du växla från arméns hudsalva, det kan inträffa att man blir kontaktallergisk mot den! Då uppstår en verkligt ond cirkel där man blir torrare och torrare, och sätter på mer och mer salva... dessutom slickar man mer och mer och det irriterar ännu mer!
Pröva Locobase Repair eller Ceridal salva, de finns receptfritt och kan ofta hjälpa bättre.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 16 januari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!