Ange ditt sökord

Annons:

Böjveckseksem i ansiktet?

Hej. Jag är 15 år och och lider av torra sprickor i mungiporna, som kommer och går hela tiden. Det är verkligen jättejobbigt. Har läst massa svar på frågor här på sidan, där det stod att böjveckseksem kan leda till just problem i mungiporna och i ansiktet. Jag har nämligen haft just böjveckseksem när jag var liten. Det är dock borta nu, och återkommer bara ibland i armvecken men försvinner när jag smörjer. Men jag har haft problem med rodnad och “ömhet” kring ögonen. Blev dock bättre när jag fick en salva och bytte smink. Jag får även eksem på kinderna ibland, men det försvinner när jag smörjer mig. Dessutom har jag väldigt, väldigt torr hud i ansiktet och flagar lätt.
Men det jobbigaste är mina läppar, som jag verkligen inte lyckas med! Dom är jättetorra, och på senaste tiden har jag använt försvarets hudsalva men jag får bara torra, flagande sprickor i mungiporna hela tiden. Exakt vad ska jag göra för att de ska försvinna? Har verkligen letat överallt, men hittade aldrig exakt vad jag måste göra. Finns det någon bra salva? (Mamma jobbar på vårdcentralen så hon skaffar dom lätt.)
Skulle bli väldigt glad om du kunde tipsa om en salva så jag slipper mina mungips-besvär, eller måste jag gå till en hudspecialist?
Tack på förhand.

Hej!
Det är ganska vanligt att personer som haft böjveckseksem som barn, i vuxen ålder får eksem på andra delar av huden. Ansiktet och händerna är vanligaste platserna. Det kan vara aktuellt med annan behandling än du fick som liten, tex något av de nya immunnedsättande preparaten (tacrolimus och pimecrolimus), som är effektiva för just eksem i ansiktet.
Beträffande läpparna bör du växla från arméns hudsalva, det kan inträffa att man blir kontaktallergisk mot den! Då uppstår en verkligt ond cirkel där man blir torrare och torrare, och sätter på mer och mer salva... dessutom slickar man mer och mer och det irriterar ännu mer!
Pröva Locobase Repair eller Ceridal salva, de finns receptfritt och kan ofta hjälpa bättre.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 16 januari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: