Ange ditt sökord

Annons:

Atopiskt eksem med ledvärk

Har träffat en reumatolog som sa att mina ledbesvär – i form av inflammationer, svullnad och stelhet i fingrar, tår, handleder, ryggen och armbågarna – berodde på mina atopiska eksem. Jag har frågat er förr om den diagnosen men ni svarat att det inte finns något sammanhang mellan atopiskt eksem och ledbesvär. Han har, enligt honom själv, träffat åtskilliga patienter med “mina” besvär. Jag äter antiinflammatoriska mediciner (Vioxx) och mår då mycket bättre. Då undrar ju jag varför ni har så olika åsikter om detta? Och, vad kallar man detta för? Psoriasis artrit finns ju, men vad heter det när man har som jag?

Tack! Mvh Lena

Hej!
Atopiskt eksem är vanligt (ca 20% av svensk befolkning). I den medicinska vetenskapliga litteraturen finner jag en enda publikation under de senaste 5 åren, om artrit, i detta fall i en höftled, orsakad av stafylokocker, hos en patient med atopiskt eksem. Man antog där, att rivning och stafylokocker på huden, har samverkat till spridning via blodet till leden. Ingen lärobok och ingen av de stora studier som gjorts avseende atopiskt eksem på senare år, har annars rapporterat ett samband mellan atopiskt eksem och ledbesvär. Både ledgångsreumatism och atopiskt eksem är ganska vanliga, därför kommer en reumatolog att träffa patienter med både ledgångsreumatism och atopiskt eksem tex. Så kallade reaktiva artriter som man ser efter tex en stafylokockinfektion, kan teoretiskt vara vanligare hos patienter med atopiskt eksem eftersom dessa ofta har ökat antal bakterier på huden. Det finns dock ingen vetenskaplig rapport eller sammanställning som jag kunnat hitta, om ett sådant samband.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 15 januari, 2004 Publicerad: 15 januari, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: