Ange ditt sökord

Annons:

Atopisk exemhud och hål i öronen!

Hej, min styvdotter på 10 har väldigt torr hud, sprickor i vecket vid örsnibbarna och eksem på armbågar knän, smalben etc. För ca ett år sedan tog hennes mamma henne till salong så att hon fick hål i öronen. Dessa hål var det genast besvär med och hålen ville inte läka utan varade mycket. När mamman seda hade i silverörhängen så blev problemet ännu värre med stora “vargömmor” i öronsnibben. Öronen kräver ständig putsning och vill inte läka. De läkte dock när vi satte i små tunna guldringar. Mamman har förbjudit dottern att ha guld pga hon tycker det är fult men guld är det enda som fungerar utan att det varar hela tiden.
Personligen så tror jag inte att hål i öronen är så bra för dottern då hon har problemhud. Jag har själv Krom-Nickel allergi.
Vad ska vi göra? Hur ska vi få ordning på hennes öron? Är det kanske bäst att låta örsnibbarna läka ihop?

Svar till Orolig extramamma
Torr hud med sprickbildning vid örsnibbar och eksem på armbågar och knän låter som atopiskt eksem.
Vi vet idag att en vanlig orsak till uppkomsten av nickelallergi är just tidig håltagning i öronen. Om det tar lång tid för hålet att läka kan detta vara tecken på att nickelallergi uppstått, men det är också vanligt att barn och ungdom med atopiskt eksem får retverkan av metaller mot huden utan att "äkta" kontaktallergi utvecklats.
I detta fall bör man nog göra en utredning med så kallad lapptest för att se om nickelallergi utvecklats.
Om så är fallet kan man använda örhängen som ej innehäller nickel( test för detta finns på Apoteket). Jag tycker det låter väl drastiskt att låta örsnibbarnas hål läka ihop.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 22 februari, 2002 Publicerad: 22 februari, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: