Ange ditt sökord

Annons:

Atopisk eksem på 4-månaders

Hej! Min son är 4 månader och har atopiskt eksem. Symptomen är röda fnasiga kinder, klåda på huvud, röda prickar och torra fält på bröst och rygg, illröda böjveck, knottriga och kliande ben.

Jag undrar nu följande:
1) Han har klåda och river sig på huvudet (han har i princip inget hår), trots inga direkt påtagliga eksem - hur behandlar jag detta? Har hittills använt vanlig mjukgörare, men det verkar inte riktigt hjälpa.
2) Vad ska jag använda på hans knottriga kliande ben?
3) Har fått kaliumpergamagnatlösning att bada honom i - ska/får man ta detta även på huvudet och i ansiktet?
4) Är det ok att använda tex mild kortison så nära ögon och mun som det blir på en bebis' kinder?
5) Kan/bör man använda vanlig mjukgörande och kortison vid samma smörjtillfälle? Vilket ska man ta först isåfall?
6) För att ge rätt behandling - hur ser jag om huden är inflammerad, infekterad eller svampangripen?
7) Sprider sig svamp på kroppen om man inte tvättar händerna när man smörjer på flera olika ställen?

Hej!
Först ett svar på hela frågan: Din son har rätt att få hjälp av hudspecialist på en klinik helst där det finns behandlingsavdelning. Han och ni andra i familjen behöver kontinuerlig hjälp åtminstone det närmaste året: Information, praktisk behandlingshjälp, receptförskrivning, tillgång till snabb bedömning att kunna växla till starkare preparat ett kort tag för att hjälpa vid försämring. Man måste ibland använda starkare preparat och det går bra men behöver ges i ett schema som kräver specialistbedömning.
1. Han behöver sannolikt kortisonkräm eller lösning/liniment i hårbotten. Klådan stör nattsömnen hos små barn!
2. Grundbehandling är mjukgörare. Sannolikt behöver han även kortisonkräm. Styrka, schema för behandlingen mm får du av hudspecialist efter bedömning.
3. Se ovan, kaliumpermanganat bör ju inte komma in i hans ögon. Du behöver en noggran instruktion för att detta ska fungera.
4. Se ovan.
5. Ja det kan man, men inte på samma platser! Du behöver lära dig var det behövs kortison och hur ett nedtrappningsschema ska användas, hur du ska använda mjukgörare mm.
6. Se ovan, detta lär du dig bäst tillsammans med specialkunnig läkare och sköterska.
7. Man behöver inte tvätta händerna mitt under behandlingen. Svamp är knappast ett problem i detta fall.
FN

Läs mer om eksembehandling i vår eksemskola.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 17 januari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!