Ange ditt sökord

Annons:

Atopisk eksem på 4-månaders

Hej! Min son är 4 månader och har atopiskt eksem. Symptomen är röda fnasiga kinder, klåda på huvud, röda prickar och torra fält på bröst och rygg, illröda böjveck, knottriga och kliande ben.

Jag undrar nu följande:
1) Han har klåda och river sig på huvudet (han har i princip inget hår), trots inga direkt påtagliga eksem - hur behandlar jag detta? Har hittills använt vanlig mjukgörare, men det verkar inte riktigt hjälpa.
2) Vad ska jag använda på hans knottriga kliande ben?
3) Har fått kaliumpergamagnatlösning att bada honom i - ska/får man ta detta även på huvudet och i ansiktet?
4) Är det ok att använda tex mild kortison så nära ögon och mun som det blir på en bebis' kinder?
5) Kan/bör man använda vanlig mjukgörande och kortison vid samma smörjtillfälle? Vilket ska man ta först isåfall?
6) För att ge rätt behandling - hur ser jag om huden är inflammerad, infekterad eller svampangripen?
7) Sprider sig svamp på kroppen om man inte tvättar händerna när man smörjer på flera olika ställen?

Hej!
Först ett svar på hela frågan: Din son har rätt att få hjälp av hudspecialist på en klinik helst där det finns behandlingsavdelning. Han och ni andra i familjen behöver kontinuerlig hjälp åtminstone det närmaste året: Information, praktisk behandlingshjälp, receptförskrivning, tillgång till snabb bedömning att kunna växla till starkare preparat ett kort tag för att hjälpa vid försämring. Man måste ibland använda starkare preparat och det går bra men behöver ges i ett schema som kräver specialistbedömning.
1. Han behöver sannolikt kortisonkräm eller lösning/liniment i hårbotten. Klådan stör nattsömnen hos små barn!
2. Grundbehandling är mjukgörare. Sannolikt behöver han även kortisonkräm. Styrka, schema för behandlingen mm får du av hudspecialist efter bedömning.
3. Se ovan, kaliumpermanganat bör ju inte komma in i hans ögon. Du behöver en noggran instruktion för att detta ska fungera.
4. Se ovan.
5. Ja det kan man, men inte på samma platser! Du behöver lära dig var det behövs kortison och hur ett nedtrappningsschema ska användas, hur du ska använda mjukgörare mm.
6. Se ovan, detta lär du dig bäst tillsammans med specialkunnig läkare och sköterska.
7. Man behöver inte tvätta händerna mitt under behandlingen. Svamp är knappast ett problem i detta fall.
FN

Läs mer om eksembehandling i vår eksemskola.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 17 januari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: