Ange ditt sökord

Annons:

Atopisk eksem

Jag har kraftigt atopiskt eksem över hela kroppen och har väldigt mycket klåda. En hudläkare jag träffat , frågade om jag ville prova cellgift men jag vill först veta vilka biverkningar sådan behandling har .Jag vill också veta vad ni tycker om den behandlingen.Jag har haft eksem hela livet men inte haft det så kraftigt som de senaste åren. Tacksam för snarast för jag behöver verkligen behandling nu. Kvinna, 69 år

Detta är en stor och komplicerad fråga som kräver tillgång till mer information än din fråga innehåller. Allmänt gäller ju att alla behandlingar har en biverkningsrisk – utan biverkningar heller inga verkningar. Hur stor biverkningsrisk man skall vara beredd att ta beror då på vilken vinst som finns att göra. Utifrån det du beskriver verkar det finnas en betydande vinst att göra för dig – du har ett kliande helkroppseksem som inte svarar på den behandling du fått hittills vilket innebär att du har en usel livskvalitet. De olika invärtes behandlingar som hudsjukvården använder är vid det här laget väl utprövade och vi vet hur vi skall följa behandlingen och kontrollera de problem som eventuellt dyker upp. Så jag tycker du skall ta ett nytt samtal med din hudläkare för det är bara hen som känner dig och din sjukdom som kan ge dig ett individuellt råd. Och det är ju inte heller någon behandling som skall pågå för evigt. Ofta kan det räcka med att få ned eksemaktiviteten på en lägre nivå och sen kan den vanliga behandlingen åter räcka till.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Hud & Hår

Hur undviker jag soleksem under resan?

Äntligen kan jag få resa utomlands igen, var så länge sen! Jag har inte har vistats speciellt mycket i den starka solen de senaste två åren och vill därför inte riskera att bränna mig. Jag har även tidigare fått soleksem emellanåt, trots att jag smörjer in mig med solkräm med SPF 30. Hur kan jag undvika att få soleksem? Och hur kan jag hjälpa huden att återhämta sig på bästa sätt efter solen?

Hud & Hår

Tips på produkter för känslig hud?

Jag får under vintermånaderna väldigt torr hud, både i ansiktet och på kroppen. Jag har testat många olika ansiktskrämer och bodylotions men har inte hittat något som riktigt fungerar. Jag har ganska känslig hud och tål inte krämer som har för mycket parfym i sig. Har du några tips på vad som skulle kunna hjälpa?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: