Ange ditt sökord

Annons:

Allergi som ger klåda i hårbotten samt blåsor på fingrar och händer

Hej.
Jag har problem med vita skorpor i hårbotten som blir värre med under sommaren och efter jag har haft gelé eller liknande i håret. Sårskorporna blir dock värre under vårarna och somrarna samtidigt som min allergi börjar komma igång. Då kommer vi till mina vätskefyllda blåsor på fingrar och händer. De kliar inte, men kommer också fram mer när sommaren kommit. Bubblorna buktar ut och irriterar på det sättet när man väl känt det, så antingen river man upp dem under dagen nån gång eller så blir det omedvetet under natten. Huden under blir då röd och det blir som en gropig skorpa medans det läker efteråt. En del somrar kan det bli sår och mer blåsor vid kanterna av såren så mycket att det går över hela fingrarna. Har haft dessa besvär så lägnge jag kan minnas. Till håret har jag använt Fungoral och Teträdsschampo som känns bra men det har ingen långvarig effekt alls, skorporna kommer tillbaka. Har testat Mildison och kortisonsalva till fingarna men utan resultat. Så nu har jag bara låtit allt vara.
Vad skall man göra?

Många hudsjukdomar som är aktiva har ofta varierande grad av klåda. Det som många gånger kan hjälpa är dels olika mjukgörande krämer som t.ex Propyless. Är klådan riktig besvärlig är det många som blir hjälpta av att ha den stående i kylskåpet, så blir det som en kylbalsam.
Har Du besvär både från hårbotten och fingrar/händer tänker man naturligtvis på nån psoriasisvariant. Denna kräver oftast lite "tuffare" behandling än ett enklare eksem, dvs det räcker inte med en svagare receptfri kräm utan det krävs ofta en sk stark kortisonkräm på recept, som t.ex Elocon. Att använda TeeTreaOil-produkter kan hjälpa vissa, men risk finns att man utvecklar en allergi.
Jag tycker Du ska visa upp Dina hudbesvär för en läkare, som får avgöra vad Du lider av, så att Du får rätt behandling och kanske även kontrollera med en sk svampodling.
Lycka till, Anders.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 2 juli, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!