Ange ditt sökord

Annons:

Allergi som ger klåda i hårbotten samt blåsor på fingrar och händer

Hej.
Jag har problem med vita skorpor i hårbotten som blir värre med under sommaren och efter jag har haft gelé eller liknande i håret. Sårskorporna blir dock värre under vårarna och somrarna samtidigt som min allergi börjar komma igång. Då kommer vi till mina vätskefyllda blåsor på fingrar och händer. De kliar inte, men kommer också fram mer när sommaren kommit. Bubblorna buktar ut och irriterar på det sättet när man väl känt det, så antingen river man upp dem under dagen nån gång eller så blir det omedvetet under natten. Huden under blir då röd och det blir som en gropig skorpa medans det läker efteråt. En del somrar kan det bli sår och mer blåsor vid kanterna av såren så mycket att det går över hela fingrarna. Har haft dessa besvär så lägnge jag kan minnas. Till håret har jag använt Fungoral och Teträdsschampo som känns bra men det har ingen långvarig effekt alls, skorporna kommer tillbaka. Har testat Mildison och kortisonsalva till fingarna men utan resultat. Så nu har jag bara låtit allt vara.
Vad skall man göra?

Många hudsjukdomar som är aktiva har ofta varierande grad av klåda. Det som många gånger kan hjälpa är dels olika mjukgörande krämer som t.ex Propyless. Är klådan riktig besvärlig är det många som blir hjälpta av att ha den stående i kylskåpet, så blir det som en kylbalsam.
Har Du besvär både från hårbotten och fingrar/händer tänker man naturligtvis på nån psoriasisvariant. Denna kräver oftast lite "tuffare" behandling än ett enklare eksem, dvs det räcker inte med en svagare receptfri kräm utan det krävs ofta en sk stark kortisonkräm på recept, som t.ex Elocon. Att använda TeeTreaOil-produkter kan hjälpa vissa, men risk finns att man utvecklar en allergi.
Jag tycker Du ska visa upp Dina hudbesvär för en läkare, som får avgöra vad Du lider av, så att Du får rätt behandling och kanske även kontrollera med en sk svampodling.
Lycka till, Anders.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 2 juli, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: