Ange ditt sökord

Annons:

allergi mot örhängen o skor

Tål snart inga örhängen längre. Tog hål i öronen 1960. Kan ej längre ha örhängen för hål i öronen, ej heller de flesta clips. Får ilsket exem o värmekänsla i örsnibbarna.Samma sak gäller många skor. Får vattenblåsor på tårna. Har utretts av hud-specialist som ej kan förklara mina besvär. Jag tror det har att göra med garvningen av lädret (krom-garvning). Hur kan man veta vilka skor man kommer att tåla? Jättesvårt när jag ska köpa nya skor. Tacksam för råd. Lider av pollenallergi.

Svar till signaturen krångelfia.
På din beskrivning låter det ju som om du har nickelallergi och får kontakteksem när du använder örhängen och clips. Ofta har man en korsreaktion med andra metaller så att ett kontakteksem uppstår även vid kontakt med krom och cobolt. Allt läder som skall vara vattenavvisande, såsom läder i skor, jackor och handskar, garvas med kromsalter. Litet krom finns alltid kvar i lädret och kan alltså orsaka kontakteksem.Idag finns många skor av syntetmaterial och även av tyg och gummi.
Om man har en konstaterad kromallergi kan man också få specialbeställda läderskor av icke kromgarvad läder- men som sagt, de tål inte vatten något vidare.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 12 mars, 2002 Publicerad: 12 mars, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: