Ange ditt sökord

Annons:

Akne på kroppen

Jag har problem med akne på rygg och bröst. Det är mest små finnar som gör att man ser rödprickig ut på hela ryggen och bröstet. Ibland får jag större finnar som ömmar mycket. Jag hade aldrig problem med finnar förens jag var ca18 år ( fyller tjugoett nu ) Har provat alla receptfria medel som finns! men inget funkar. Det försvinner pyttelite, men sen kommer det tillbaka ännu mer. Fick även Dalacin för ca två år sedan, men det hjälpte inte. Var hos en läkare nyligen och ville ha hjälp med detta ( på min vårdcentral ) jag sa att jag provat Dalacin, men han gav mig det iallafall. Så jag får väl se om det funkar. Vad tycker du att det finns för alternativ om det inte funkar? Har läst om att aknen kan bero på någon slags hormonförändring, hur kan man ta reda på det? Jag äter inga preventivmedel, åt minipiller förut, men det blev ingen skillnad när jag slutade vad jag vet. Vill heller inte äta P-piller pga. biverkningar, fast några barnmorskor föreslagit det som en lösning.
Vad kan jag be om för hjälp? Tacksam för svar.

Svar till signaturen elin
Vid små finnar (papulopustler)har ofta A-vitaminsyra (Aberela gel)god effekt. Min erfarenhet är dock att utbredd acne på bröst och rygg är mer svårbehandlat än acne i ansiktet och ofta fordrar tablettbehandling med till exempel tetracykliner under 4-6 månader minst. Visst påverkas acne av hormoner (androgena hormoner) men oftast föreligger ingen sjuklig rubbning i hormonbalansen utan en ökad känslighet i talgkörtlarna.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 19 april, 2002 Publicerad: 19 april, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: