Ange ditt sökord

Annons:

Acne-frågor

1.Jag undrar varför man inte får smörja acne-medel typ basiron/differin på näsvingarna?
2.Om man har acne på ryggen, ska man då smörja sig även där med dessa geler? Eller är det dags att äta tabletter då?
Jag har själv använt differin i över ett år och under ett halvår även ätit tetralysal,men har inte blivit av med acnen. Sedan har jag inte gått vidare. Jag är rädd för roaccutan även om det är ända hjälpen. Jag börjar bli desperat.
3. Är det vanligt att man får mer finnar när man slutar med p-piller? Jag har ätit p-piller sen jag var 15 år är nu 31 år så jag tyckte det var dags. Slutade för 4-5 månader sen och har fått mycket mer finnar på ryggen. Kan det vara så att det tar ett tag innan hormonerna ställer om sig och att det alltså kan bli bättre med tiden? Eller är det roaccutan som gäller?

Svar till Desperat.
Man skall smörja lokala acnemedel över HELA området som kan angripas av finnar, inte bara där man precis har finnar för tillfället. Det betyder att hela näsan skall behandlas. Det är en allmän erfarenhet att acne på bröst och rygg är mer svårbehandlat än acne i ansiktet med lokalbehandling. Ofta får man ta till tablettbehandling. Det tar ett tag efter avslutad p-piller innan acnen kanske ger sig. Roaccutan är ett licensläkemedel och det är bara förskrivande hudspecialist som kan göra bedömning om huruvida du bör ha denna medicin eller inte.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 11 september, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: