Ange ditt sökord

Annons:

9-åring med atopiskt eksem

Min dotter har haft atopiskt eksem sen liten. Vi går på Hud på akademiska sjukuset regelbundet. Nu har vi fått en ny läkare. Han verkar kunna sin sak, men är det akut så är det jättesvårt att få tid hos honom. Nu ser hon fruktansvärd ut. Det är sår nästan över hela kroppen. Jag vill inte att flera läkare ska titta på henne alla ger olika behandlingar. Nu när hon kliar sig i ansiktet så blir hon alldeles vit, hon blir inte röd. Vad kan det bero på, hur ofta kan man ge klådstillade (attarax) och är det farligt om man ger för mycket? Finns det inget annat än kortisonsalvor, hennes hud blir så jättetunn av det. Hon sover inte så bra på nätterna utan vaknar att det kliar, och nu spelar det ingen roll hur mycket vi smörjer henne, eller badar i olja eller kaliebad. Hon är lika torr än då och såren vätskar. Hon har ätit herracelon nu i tio dagar och hon var fin (någolunda) i fyra,
men nu när hon har slutat så har det blivit samma sak igen, hon skäms över eksemen i skolan.
HJÄLP
/hälsningar mamma Monika

Hej!
Din dotter har ett besvärligt atopiskt eksem, och just nu är den behandling hon får inte tillräckligt effektiv. Att såren vätskar kan tyda på att eksemet är infekterat, och ibland måste man ge en ny kur av antibiotika (tex heracillin) tillsammans med effektiva salvor för att få bukt med eksemet. Att huden blir vit när man kliar på den, är ett fenomen som är särskilt typiskt just för huden hos atopiker. Det beror på att blodkärlen drar ihop sig lätt vid påverkan utifrån. Beträffande läkemedel som din dotter får, doser etc, så bör du absolut söka kontakt med hennes behandlande läkare. Det finns numera alternativ till kortisonsalvor, men det avgörs bäst av den läkare som känner henne och har bedömt hennes hud.
Det bästa du kan göra är att försöka få åtminstone telefonkontakt med den läkare som du nu har fått förtroende för.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 29 december, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: