Ange ditt sökord

Annons:

27 och behöver hjälp ang finnar/pormaskar

Hejsan!
Jag är en tjej på 27 år som i perioder haft finnar ända sedan jag var 13. Har provat allt på apoteket, men inget hjälper någon längre tid. Har nu fått Tetralysal, ska käka 2/dag i två veckor sedan en om dan. Låter det ok? Har ätit i två veckor men märker bara försämring. Finnarna är nu stora bölder, i vissa fall vätskefyllda plus att jag fått massor av knottror på hakan och vid hårfästet samt mer pormaskar. Är detta normalt eller betyder det att jag inte tål det/hjälper? Tvättar även ansiktet varje kväll med ACO tvättcreme och ACO acnelösning. Ska jag använda något annat istället? Sen undrar jag om man kan få mer finnar av att vara torr i hyn? Några tips på hur man råder bot mot pormaskarna? Och är solning bra för all typ av acne?

Hoppas väldigt mycket på svar, ingen annan vet råd! Tack på förhand!

Hej, det var många frågor om acne på en gång. Ett ganska kort råd från oss: Du bör söka kontakt med den läkare som skrivit ut behandling, och diskutera dos, försämring, hur du ska tvätta och vad du ska göra åt pormaskarna (någon form av lokalbehandling). Solning förbättrar ofta acne, men det finns även acne som försämras av solen.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: