Ange ditt sökord

Annons:

Ökat sug av nikotin med nikotintuggummi?

Jag har försökt sluta flera gånger och har använt nikotintuggummi. Det slutar alltid med att jag börjar röka igen och fortsätter med tuggummi. Det känns som jag fått behov av mer nikotin. Jag har talat med min läkare som skrivit ut Champix och undrar om det blir samma här den ökar nikotinsuget ännu mer när jag sedan slutar med medicinen? Niklas 42 år

Niklas,
Du bör ta Champix under minst 12 veckor tillsammans med motiverande stöd från förskrivande läkare eller annan på mottagningen. Som användare av Champix har du utan kostnad för dig även tillgång till ett mycket bra stödprogram i form av ”Life Rewards” som finns både i bokform och på nätet (www.liferewards.se). I flera stora dubbelblinda (=vare sig patient eller prövningsansvariga vet vem som får vad) studier har det visats att Champix är överlägset såväl Zyban (bupropion) som nikotinersättningsmedel vad gäller andelen som blir rökfria. I dessa studier och bland de många hundra av mina patienter som slutat röka och snusa med stöd av Champix har jag inte sett något som skulle kunna väcka misstanken att Champix skulle öka nikotinsuget ännu mer när du slutar med detta. Däremot måsta du då se på dig själv som en nikotinfri nikotinist där ett enda bloss eller en prilla kan trigga ditt nikotinberoende.
Mvh,
PÅL

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 9 januari, 2012

Liknande frågor

Rökavvänjning

Metallsmak i munnen efter rökstopp

Jag slutade att röka för 2 ½ månad sedan. Jag har rökt i ca 42 år, de sista 10 åren ca 5 cigg/dag. Cirka tre veckor efter rökstoppet fick jag svår metallsmak i munnen och hostan smakade järn. Jag har även sår och blåsor i munnen. Jag har odlat prov från mun och svalg, men de visade inte på virus eller svamp. Kanterna på tungan och svalget är gulaktigt. Jag har gjort spirometri och jag har varken astma eller KOL. Lungorna hade en skada, men såg annars bra ut enligt röntgen. Kan mina symtom bero på rökstoppet? Det är plågsamt och mycket obehagligt. Vad ska jag ta mig till?

Rökavvänjning

För sent att sluta röka?

hej, jag är rökare och när jag går upp på morgonen så har jag svårt att andas, men efter att jag har hostat ordentligt så går det bra.

Cancer

Har jag lunginflammation eller lungcancer?

Hej, jag är 16 år och har för ca 2 månader sen haft lunginflammation, och nu känner jag att det börjar låta när jag andas och att jag vaknade upp med torr hosta, kan det bero på att jag får lunginflammation igen eller kan jag ha lungcancer, jag röker dagligen men min pappa har också gjort det ett tag och han har aldrig haft cancer. Jag vill inte oroa mina föräldrar i onödan så finns det något sätt att ta reda på det själv utan att ens föräldrar behöver veta om det? Oscar, 16

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.