Ange ditt sökord

Annons:

Är rökning ärftligt?

Jag är 16 år och båda mina föräldrar röker, kommer jag också bli rökare? Är det ärftligt? Isabelle, 16 år

Isabelle,
På gruppnivå är det större risk att ett barn till rökare också blir rökare. Förklaringen till detta är troligen en kombination av ett genetiskt och socialt arv. Det finns dock många exempel på barn/ungdomar som upplever föräldrarnas rökande eller snusande som så motbjudande att de aldrig skulle komma på tanken att röka eller snusa. Jag hoppas för din skull att du tillhör den gruppen. Tobak innehåller inget som vi behöver men nikotinet skapar ett starkt beroende (i storleksordningen mellan amfetamin och LSD) vilket är grunden för tobaksbolagen stora intäkter. Trots att tobaksprodukter inte får säljas till personer under 18 års ålder är detta mycket vanligt förekommande och utgör en viktig del av tobaksbolagens framtida inkomster då det med stigande ålder blir allt färre som börjar röka eller snusa. De som är anställda i eller som äger aktier i bolag som säljer cigaretter, snus och andra tobaksprodukter är dessutom för sina inkomster beroende av att bolagen är framgångsrika i att hitta tillsatser som ökar beroendet, påverkar smaken positivt etc.
Mvh,
PÅL

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 9 januari, 2012

Liknande frågor

Rökavvänjning

Metallsmak i munnen efter rökstopp

Jag slutade att röka för 2 ½ månad sedan. Jag har rökt i ca 42 år, de sista 10 åren ca 5 cigg/dag. Cirka tre veckor efter rökstoppet fick jag svår metallsmak i munnen och hostan smakade järn. Jag har även sår och blåsor i munnen. Jag har odlat prov från mun och svalg, men de visade inte på virus eller svamp. Kanterna på tungan och svalget är gulaktigt. Jag har gjort spirometri och jag har varken astma eller KOL. Lungorna hade en skada, men såg annars bra ut enligt röntgen. Kan mina symtom bero på rökstoppet? Det är plågsamt och mycket obehagligt. Vad ska jag ta mig till?

Rökavvänjning

För sent att sluta röka?

hej, jag är rökare och när jag går upp på morgonen så har jag svårt att andas, men efter att jag har hostat ordentligt så går det bra.

Cancer

Har jag lunginflammation eller lungcancer?

Hej, jag är 16 år och har för ca 2 månader sen haft lunginflammation, och nu känner jag att det börjar låta när jag andas och att jag vaknade upp med torr hosta, kan det bero på att jag får lunginflammation igen eller kan jag ha lungcancer, jag röker dagligen men min pappa har också gjort det ett tag och han har aldrig haft cancer. Jag vill inte oroa mina föräldrar i onödan så finns det något sätt att ta reda på det själv utan att ens föräldrar behöver veta om det? Oscar, 16

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.