Ange ditt sökord

Annons:

Är jag deprimerad av psykiska och inte fysiska orsaker?

Jag har under det senaste året kän´t allt större olust, ointresse över saker som jag tidigare blev glad och lycklig av, fick energi av. Familjen, jobbet, fritidsintressen ger inte längre någon glädje, jag känner mig för det mesta knslolös inför dessa saker. Dessutom står jag inför en förändring på arbetet, till hösten ska jag byta arbete, detta gör mig orolig och nedstämd. Jag har fått kroppsliga symtom, sover oroligt, fått allt värre eksem på huvudet. Jag har förknippat min nedstämdhet med fysiska orsaker, att homoner är felet, köldkörteln har varit låg emellanåt men sedan gått till normala värden igen vid kontroller. Jag har ökat i vikt och har svårt att få lust att röra på mig och äta bättre för att går ner i vikt. Nu börjar jag undra om jag ändå är deprimerad av psykiska orsaker och inte fysiska? Vad ska jag göra? Orolig (Kvinna, 49år)

Du bör absolut gå till läkare för att dels berätta om din situation och symtom, dels så att man får göra en basal undersökning innan man tar ställning till medicinering. Finner man att du är deprimerad på grund av oro för framtiden, bör ju andra resurser sättas in med exempelvis psykolog, för att ju tala genom förändringar i livet.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 7 maj, 2010

Liknande frågor

Sömn & Stress

Svårt att sova. Vad ska jag göra?

Jag har under en period haft väldigt svårt att sova. Jag vill helst inte börja med receptbelagda sömntabletter då jag är rädd för att bli beroende. Finns det något annat receptfritt alternativ som jag skulle kunna testa?

Sömn & Stress

Symtom på sömnapné

Hej! Min man har andningsuppehåll när han sover. Flera gånger per timme och uppehållet kan vara oroväckande länge vilket gör att jag måste putta på honom för att se så han börjar andas igen. Han snarkar mycket och det låter ansträngande för honom. Han vaknar till ibland av detta men det kommer han inte ihåg. Han är också väldigt trött på morgonen, 44 år. Undrar om detta kanske kan vara sömnapné?

Sömn & Stress

Sömnproblem vid skiftarbete

Jag jobbar 4 skift, sover dålig ca 3 till 4 timmar när jag jobbar natt (5 nätter). Somnar lätt när jag kommer hem men vaknar efter 3 till 4 timmar och kan inte somna om. Har försökt med det mesta, såsom motion, kallt i sovrummet, hörselproppar, mörkt i rummet, men inget hjälper. Vad ska jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.