Ange ditt sökord

Annons:

Är inte Champix farligt?

Hej! Var inte Champix farligt, drog dom inte in det preperatet? Kvinna 30 år

Champix är till skillnad från rökning inte farligt för din hälsa men liksom alla receptbelagda läkemedel ska det användas till rätt person, vid rätt tillfälle, i rätt dos och med bra stöd i övrigt. Champix är det bästa läkemedlet för att hos en motiverad person uppnå nikotinfrihet. Trots detta kan det aldrig bli mer än en kemisk krycka som klart underlättar för en motiverad nikotinist att bli en nikotinfri nikotinist. Precis som när du använder en krycka när du skadat knäet kommer du inte till ditt mål om du inte bestämmer dig för det och kämpar för att nå dit. Målsättningen när du använder Champix som en kemisk krycka är rökstopp på oftast 10:e behandlingsdagen men behandlingen med Champix bör fortsätta 12-24 veckor för att minska risken för återfall.

Det som har skrivits i fr.a. kvällspressen har varit personer som blivit nedstämda när de tagit Champix och att det därför skulle vara farligt. I stora vetenskapliga undersökningar finns det dock inget som talar för att nedstämdhet är vanligare hos de som slutar röka med Champix än de som slutar med andra eller utan något hjälpmedel. Bland mina egna patienter är det tvärtom många som rapporterar att de mår psykiskt mindre dåligt när de slutat med Champix jämfört med när de tidigare försökt sluta på annat sätt. Även många anhöriga till de som slutat har med tacksamhet rapporterat samma sak.

Om Champix i kombination med strukturerade rökavvänjningsprogram får en större utbredning kan det dock bli farligt i form av ett hot mot tobaksindustrins vinster.

Mvh

Per Åke Lagerbäck

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 26 maj, 2009

Liknande frågor

Rökavvänjning

Metallsmak i munnen efter rökstopp

Jag slutade att röka för 2 ½ månad sedan. Jag har rökt i ca 42 år, de sista 10 åren ca 5 cigg/dag. Cirka tre veckor efter rökstoppet fick jag svår metallsmak i munnen och hostan smakade järn. Jag har även sår och blåsor i munnen. Jag har odlat prov från mun och svalg, men de visade inte på virus eller svamp. Kanterna på tungan och svalget är gulaktigt. Jag har gjort spirometri och jag har varken astma eller KOL. Lungorna hade en skada, men såg annars bra ut enligt röntgen. Kan mina symtom bero på rökstoppet? Det är plågsamt och mycket obehagligt. Vad ska jag ta mig till?

Rökavvänjning

För sent att sluta röka?

hej, jag är rökare och när jag går upp på morgonen så har jag svårt att andas, men efter att jag har hostat ordentligt så går det bra.

Cancer

Har jag lunginflammation eller lungcancer?

Hej, jag är 16 år och har för ca 2 månader sen haft lunginflammation, och nu känner jag att det börjar låta när jag andas och att jag vaknade upp med torr hosta, kan det bero på att jag får lunginflammation igen eller kan jag ha lungcancer, jag röker dagligen men min pappa har också gjort det ett tag och han har aldrig haft cancer. Jag vill inte oroa mina föräldrar i onödan så finns det något sätt att ta reda på det själv utan att ens föräldrar behöver veta om det? Oscar, 16

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: