Ange ditt sökord

Annons:

Är det svårare att sluta snusa?

Hej Min fråga rör snus. Är det svårare att sluta snusa ? Då man har prillan inne för jämnan så att säga. Hur är det med vetenskapliga (trovärdiga) studier om snusets farlighet vad gäller direkt påvisade samband med kroppsliga sjukdomstillstånd? Typ canser?

Många som har både slutat snusa och slutat röka säger att det är svårare att sluta snusa. Många snusare får i sig betydligt högre mängd nikotin än rökare. Dessutom verkar det som det faktum att det ligger något under läppen har stor betydelse. Att det är socialt mer accepterat än att röka gör det också svårare att sluta snusa.

Snusandet i den form som är vanlig i Sverige är inte studerat på samma sätt som rökningen som vi vet är ett globalt hälsoproblem. Att göra stora vetenskapliga undersökningar är oerhört kostsamt och intresset för vad snusandet medför för en liten grupp människor i norr är globalt ointressant. En rimlig gissning torde vara att snusets farlighet ligger en bra bit från tobaksrökningen men att det hälsomässigt är allra bäst att vara snusfri. Många snusare som söker mig med önskemål om att få stöd att sluta anger kostnaden samt att de inte vill vara slav under en drog som skäl att sluta.

De flesta torde vara överens om att snus inte är något vi behöver men som ger upphov till ett starkt nikotinberoende. Snuset är bra för det som säljer tobak, dosor, förpackningsmaskiner etc. till snustillverkarna. Det är också bra för de som får sin lön från tillverkarna, aktieägarna som får utdelning och även sett sitt aktieinnehav öka i värde. Det bidrager också med inkomster till de som sedan kör ut snuset och till de som säljer det. Liksom andra droger ger det slutligen en kick och beroende hos användaren. Hur många av de som tjänar pengar på snus eller de som använder det vill att deras egna söner och döttrar börjar snusa??

Genom att sluta snusa bidrar du inte bara till en förbättrad ekonomi för dig själv och en sannolikt förbättrad hälsa utan även till en bättre miljö genom att minska odlandet av en fullständigt onödig växt och alla transporter som sedan sker.

Dessutom blir du en friare människa som inte låter dig styras av en starkt beroendeframkallande drog.

Mvh
Per Åke Lagerbäck

 

Annons:

Den här frågan handlar om:


Uppdaterad: 31 augusti, 2009 Publicerad: 31 augusti, 2009

Liknande frågor

Rökavvänjning

Behöver hjälp med att sluta röka

Jag har en fråga om rökning. Jag kan  ibland vara utan cigaretter, men faller tillbaka i rökningen igen. Mina uppehåll har varit allt från 5 till 40 dagar . Rökt i 15 år, började röka när jag var ca 50år. Finns det något läkemedel som kan hjälpa den första tiden?

Rökavvänjning

Metallsmak i munnen efter rökstopp

Jag slutade att röka för 2 ½ månad sedan. Jag har rökt i ca 42 år, de sista 10 åren ca 5 cigg/dag. Cirka tre veckor efter rökstoppet fick jag svår metallsmak i munnen och hostan smakade järn. Jag har även sår och blåsor i munnen. Jag har odlat prov från mun och svalg, men de visade inte på virus eller svamp. Kanterna på tungan och svalget är gulaktigt. Jag har gjort spirometri och jag har varken astma eller KOL. Lungorna hade en skada, men såg annars bra ut enligt röntgen. Kan mina symtom bero på rökstoppet? Det är plågsamt och mycket obehagligt. Vad ska jag ta mig till?

Rökavvänjning

För sent att sluta röka?

hej, jag är rökare och när jag går upp på morgonen så har jag svårt att andas, men efter att jag har hostat ordentligt så går det bra.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: