Ange ditt sökord

Annons:

Är Champix ofarligt för hjärtat?

hej jag håller att sluta röka med hjälp av champix , min fråga är champix är ofalig för hjärta?
2-hörde att om man efter många år som rökare vill sluta röka flesta får nån besvär särskild i
hjärta,är det rätt eller fel. tror du jag är på rätt väg och kan sluta röka efter 30 år med hjälp av
champix? MVH pishii (kvinna 57år)

Pishii,

Grattis till ditt beslut att sluta röka. Jag hoppas att du kommer att lyckas. Du har valt att ta hjälp av det idag kända mest effektiva rökstoppsläkemedlet och jag utgår från att du även får någon form av motiverande stöd. Det finns i studierna inga tecken på att Champix ökar risken för hjärtat jämfört med placebo (=inaktiv tablett som ser ut precis som det aktiva läkemedlet som det jämförs mot placebo). Däremot finns det dock beskrivet att personer som tar Champix har drabbats av olika hjärtsjukdomar liksom de skulle gjort även om de inte tagit Champix. Även personer som aldrig har rökt kan drabbas av hjärtkärlsjukdomar men risken är avsevärt lägre än för rökare. Ett år efter ett rökstopp har risken att drabbas av hjärtkärlsjukdom ungefär halverats jämfört med de som fortsatt att röka.

Mvh

PÅL

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 18 april, 2011

Liknande frågor

Rökavvänjning

Behöver hjälp med att sluta röka

Jag har en fråga om rökning. Jag kan  ibland vara utan cigaretter, men faller tillbaka i rökningen igen. Mina uppehåll har varit allt från 5 till 40 dagar . Rökt i 15 år, började röka när jag var ca 50år. Finns det något läkemedel som kan hjälpa den första tiden?

Rökavvänjning

Metallsmak i munnen efter rökstopp

Jag slutade att röka för 2 ½ månad sedan. Jag har rökt i ca 42 år, de sista 10 åren ca 5 cigg/dag. Cirka tre veckor efter rökstoppet fick jag svår metallsmak i munnen och hostan smakade järn. Jag har även sår och blåsor i munnen. Jag har odlat prov från mun och svalg, men de visade inte på virus eller svamp. Kanterna på tungan och svalget är gulaktigt. Jag har gjort spirometri och jag har varken astma eller KOL. Lungorna hade en skada, men såg annars bra ut enligt röntgen. Kan mina symtom bero på rökstoppet? Det är plågsamt och mycket obehagligt. Vad ska jag ta mig till?

Rökavvänjning

För sent att sluta röka?

hej, jag är rökare och när jag går upp på morgonen så har jag svårt att andas, men efter att jag har hostat ordentligt så går det bra.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: