Ange ditt sökord

Annons:

Är Champix något för mig?

Hej! I Fass står det att inga interaktioner finns mellan champix och andra läkemedel. Vilket låter osannolikt. Jag äter Metamina (dexamfetaminsulfat) för ADHD och växlar mellan snus och ciggaretter i perioder. Jag använder sällan både och undr samma period. När jag röker blir det upp mot 20 ciggarerett om dagen och på kvällen rullar jag cigg på fimpen eftersom jag har som regel att aldrig ha mer än ett paket hemma. När jag snusar blir det en dosa om dagen och har alltid snus inne. Jag upplever ingen njutning överhuvudtaget och trotts att jag bara känner äckel när jag röker/snusar är jag lika snabb på nästa, Jag har samma relation till kaffe. Av nikotinplåster blir jag stirrig på ett sätt jag inte orkar med och de andra nikotinläkemedlen ex spray blir bara väldigt dyra ciggaretter. jag upplever att min nikotinism och mitt kaffebruk ökar biverkningar från min medicinering och att jag måste välja. ADHD-medicinen fyller en funktion och nikotin gör det inte så valet borde vara enkelt kmen jag kan inte sluta. Min fråga är; eftersom nikotin påverkar dopagena processer antar jag att champix stabiliserar dessa på nåt sätt. MIn ADHD-medicin påverkar dopagena och noragena processer likväl och detta borde ju innebära en risk för interraktion. Finns det någon sådan risk? Exempelvis att Metaminan fungerar sämre? Oandra sidan församrar ju nikotin och kaffe funktionen redan. Fungerar champix också på överkonsumtion av kaffe? Det kanske låter fånigt men personligen har jag lika svårt att hålla mig undan kaffet trotts att jag har IBS och kronisk magkattarr. Är Champix något för mig må tro? Vad säger ni? Abborren (man 29år)

Champix (Vareniklin) är framtaget specifikt för att vara ett stöd för att öka chanserna att sluta röka. Detta har visats på ett övertygande sätt i ett flertal vetenskapliga studier. Nyligen har Champix goda effekt även visats i en snusstoppsstudie. Det finns dock såvitt jag vet inga studier i vad mån Champix skulle ha någon effekt på kaffedrickande och jag tror inte heller att någon sådan studie kommer att göras.

Det viktigaste du kan göra för din framtida hälsa är att sluta röka och vill du dessutom bli en nikotinfri nikotinist och inte låta nikotinbegäret styra ditt beteende ska du även sluta snusa. Störst chans att lyckas med båda dessa är att använda Champix i kombination med stödjande samtal. Huruvida Champix är lämpligt för just dig bör du dock diskutera med din läkare.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 3 januari, 2011

Liknande frågor

Rökavvänjning

Metallsmak i munnen efter rökstopp

Jag slutade att röka för 2 ½ månad sedan. Jag har rökt i ca 42 år, de sista 10 åren ca 5 cigg/dag. Cirka tre veckor efter rökstoppet fick jag svår metallsmak i munnen och hostan smakade järn. Jag har även sår och blåsor i munnen. Jag har odlat prov från mun och svalg, men de visade inte på virus eller svamp. Kanterna på tungan och svalget är gulaktigt. Jag har gjort spirometri och jag har varken astma eller KOL. Lungorna hade en skada, men såg annars bra ut enligt röntgen. Kan mina symtom bero på rökstoppet? Det är plågsamt och mycket obehagligt. Vad ska jag ta mig till?

Rökavvänjning

För sent att sluta röka?

hej, jag är rökare och när jag går upp på morgonen så har jag svårt att andas, men efter att jag har hostat ordentligt så går det bra.

Cancer

Har jag lunginflammation eller lungcancer?

Hej, jag är 16 år och har för ca 2 månader sen haft lunginflammation, och nu känner jag att det börjar låta när jag andas och att jag vaknade upp med torr hosta, kan det bero på att jag får lunginflammation igen eller kan jag ha lungcancer, jag röker dagligen men min pappa har också gjort det ett tag och han har aldrig haft cancer. Jag vill inte oroa mina föräldrar i onödan så finns det något sätt att ta reda på det själv utan att ens föräldrar behöver veta om det? Oscar, 16

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.