Ange ditt sökord

Annons:

Är pulsåderbråck ärftligt

Är pulsåderbråck ärfligt ? Både min far och min bror har avlidit av detta.

Man, 77 år

Pulsåderbråck eller aortaaneurysm innebär att det finns en sjuklig vidgning av den stora kroppspulsådern, aorta. Vidgningen, eller bråcket är beläget någonstans på aorta i bröstregionen eller i buken. De ger oftast inga symtom. Men ifall bråcket brister kan det snabbt leda till livshotande blodförlust.

Risken att drabbas av pulsåderbråck ökar om du har en förstagradssläkting som har detta, det vill säga förälder eller syskon. Andra riskfaktorer är rökning, manligt kön, hög ålder och hjärtkärlsjukdom.

Om man har ärftlighet, vilket du har, rekommenderas man kontakta sin husläkare för att göra en ultraljudsundersökning i syfte att leta efter pulsåderbråck.

 

Annons:

Den här frågan handlar om:

Sofia Åkerlund
Dermatologi
Uppdaterad: 19 april, 2024 Publicerad: 19 april, 2024

Liknande frågor

Hjärta & Kärl

Varför blir kärlkramp värre i kyla?

Hej! Varför blir kärlkramp värre vid kyla? Hur kan kyla påverka kranskärlen?

Hjärta & Kärl

Påverkar träning blodkropparnas storlek?

Jag konditionstränar, framförallt längdåkning, i stor utsträckning och kan nog betraktas som en s.k. elitmotionär. Jag har nu fått ett avvikande (för högt) B-MCV-värde, dvs. beträffande blodkropparnas medelvolym. Jag vet att antalet röda blodkroppar samt blodvolymen ökar vid konditionsträning; men kan även volymen på blodkropparna öka av träning? Jag är medveten om att det höga MCV-värdet kan ha andra orsaker, men jag är nyfiken på om det överhuvudtaget kan ha något med min träning att göra.

Hjärta & Kärl

Vad kan jag göra för att sänka mitt LDL?

Jag har lätt förhöjd LDL och jag använder minimalt med salt och alkohol. Höjt kolesterol finnes i familjen. Vad gör jag för att minska mitt LDL?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: