Ange ditt sökord

Annons:

Är det något i hemmiljön som orsakar min klåda?

Jag är en 35-årig kvinna som sedan ca ett år tillbaka besväras av klåda på skinkorna och baksidan av låren. När jag kliar, vilket inte är helt lätt att låta bli, uppstår eksemliknande utslag. Utslagen och klådan försvinner när jag vistas på landet, men återkommer när jag kommer hem igen. Jag har bytt tvättmedel, duschkräm, stressat mindre m.m, men ingenting har hjälpt. Vad i min hemmiljö kan orsaka mina besvär?

Hej! Det låter besvärligt med kliande utslag som dyker upp på baksidan lår och skinkor sen en längre tid. Bra att du har prövat och utvärderat olika strategier. Jag funderar på om det kan vara så att du sitter oftare när du inte är på landet – till exempel på en kontorsstol? Besvären sitter ju på de ställen som ofta skulle kunna komma i kontakt med en stol. I så fall kanske huden där bli instängd och irriterad och om du har känslig och eksembenägen hud kanske det är en av förklaringarna till att detta uppkommer. Du kan i så fall pröva att stå och jobba om det går samt ha luftigare kläder. Viktigt att försöka låta bli att klia, inte duscha för ofta och för varmt samt att använda mjukgörande för att motverka torrhet. Om detta inte hjälper skulle jag rekommendera att du söker för detta på din vårdcentral.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Sofia Åkerlund
Dermatologi
Uppdaterad: 12 januari, 2023 Publicerad: 12 januari, 2023

Liknande frågor

Hud & Hår

När försvinner smärtan vid bältros?

Hej! Jag har fått bältros och har fått antiviral medicin som jag ska ta i 7 dagar. Jag tar även värktabletter, men när försvinner smärtan?

Hud & Hår

Hur får jag bort mollusker?

Min son på 3 år har mollusker i ansikte, nacke och nära haka. Verkar inte försvinna. Jag ( mamma) har också i ansikte, och undrar om det finns nåt jag kan göra för att få bort dem. Trivs inte med dem.

Hud & Hår

Ökad behåring på kroppen – vad ska jag göra?

Mitt hår på ansiktet och på kroppen växer kraftigt. Jag har testat att ta bort det med laser och det funkar inte alls. Jag mår psykiskt dåligt av den ökade behåringen.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: