Ange ditt sökord

Annons:

Är det något i hemmiljön som orsakar min klåda?

Jag är en 35-årig kvinna som sedan ca ett år tillbaka besväras av klåda på skinkorna och baksidan av låren. När jag kliar, vilket inte är helt lätt att låta bli, uppstår eksemliknande utslag. Utslagen och klådan försvinner när jag vistas på landet, men återkommer när jag kommer hem igen. Jag har bytt tvättmedel, duschkräm, stressat mindre m.m, men ingenting har hjälpt. Vad i min hemmiljö kan orsaka mina besvär?

Hej! Det låter besvärligt med kliande utslag som dyker upp på baksidan lår och skinkor sen en längre tid. Bra att du har prövat och utvärderat olika strategier. Jag funderar på om det kan vara så att du sitter oftare när du inte är på landet – till exempel på en kontorsstol? Besvären sitter ju på de ställen som ofta skulle kunna komma i kontakt med en stol. I så fall kanske huden där bli instängd och irriterad och om du har känslig och eksembenägen hud kanske det är en av förklaringarna till att detta uppkommer. Du kan i så fall pröva att stå och jobba om det går samt ha luftigare kläder. Viktigt att försöka låta bli att klia, inte duscha för ofta och för varmt samt att använda mjukgörande för att motverka torrhet. Om detta inte hjälper skulle jag rekommendera att du söker för detta på din vårdcentral.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Sofia Åkerlund
Dermatologi
Uppdaterad: 12 januari, 2023 Publicerad: 12 januari, 2023

Liknande frågor

Hud & Hår

Knottror på kroppen

Hej Apotekaren, jag har en son på 1 år som har eksem på kroppen, det är som knottror. Vad finns det som vi kan göra åt det? Och man göra någonting innan för att förhindra att det bryter ut?

Hud & Hår

Solkräm under skidåkning i Alperna?

Hejsan, jag och min familj ska i väg på skidsemester i vinter. Det jag har gått och funderat över ett tag är om man behöver använda solskydd när man åker skidor nere i Alperna. Hur viktigt är det att använda det (i ansiktet) och hur hög SPF räcker att använda i så fall?

Hud & Hår

Hur motverkar jag torr och kliande hud?

Jag har konstant torr och kliande hud nu på vintern, det gör mig galen! Jag tycker att torr hud känns obehagligt och jag försöker smörja in mig men så fort krämen sjunkit in känner jag mig lika torr på nytt. Vad ska jag göra för att motverka min torra hud?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: