Ange ditt sökord

Rachel

Rachel "yogagirl" Brathen har mött många motgångar i livet men tack vare yogan lyckades hon förändra livet till det bättre. Foto: Ben Kane

Yoga girl -ta dig tid för träning!

Rachel Brathen, eller kanske mer känd som 'yogagirl', har omkring 1,3 miljoner instagramföljare runtom i världen. Trots en tuff uppväxt och en del motgångar i livet har hon lyckats behålla båda fötterna på jorden, trots framgången.

Annons:

Det är hennes raka, öppna och ärliga framtoning som gjort henne populär och med sin brokiga historia vill hon inspirera andra till förändring och ett hälsosammare liv.

Rachel har precis varit på retreat i Thailand där hon har guidat 45 personer i Yoga, två gånger per dag. 

Dessa typer av jobb gör jag tio gånger per år, så det blir en hel del resor, berättar Rachel. Men jag gillar att ta del av olika kulturer och inspireras av andra människor. 

Från tonårsuppror till världskändis

Många känner igen henne som ”yogagirl” med en ärlig blogg, spännande foton och drygt en miljon följare. Vad många inte vet är att Rachel, 26 år, fortfarande innehar distriktsrekordet på 60 meter.

Som ung var jag en hejare på friidrott, men tyvärr hamnade jag snett med rökning och osunt leverne, vilket inte går ihop med träning.

Hon gjorde tonårsuppror och fastnade i ett ohälsosamt mönster som gick ut på att festa för att dämpa någon slags inre rastlöshet.

Jag drack för mycket alkohol, använde droger och rymde hemifrån. Efter att ha varit med om en svår bilolycka, där jag hade änglavakt, närmade jag mig botten, menar Rachel. Vändningen kom när mamma skickade mig till meditationsretreat. Där fick jag en riktig aha-upplevelse. Det var en sådan befrielse att bli ett med andningen och hitta ett inre lugn.

Rachel började ett nytt liv med daglig meditation. Som 18-åring åkte hon med kompisar till Costa Rica på backpackresa. Hon anade inte att detta skulle bli starten på något nytt; en hälsosam inre resa som dessutom skulle göra henne till världskändis. 

Började med yoga för att bota ryggont

Som barn hade Rachel svår allergi och astma och i tonåren uppmärksammades att hon hade skolios (krokig ryggrad) som gav återkommande och svår ryggsmärta. Det blev många akutbesök på barnsjukhus. Som ung var hon rädd för att träna på grund av ryggont, men eftersom någon rekommenderat yoga bestämde hon sig för att våga testa. På Costa Rica provade Rachel en lugn yogaform och kände att hon hade hittat rätt!

Här fick jag en form av meditation i rörelse, som gav mig både fokus på andning men även styrka och smidighet, som jag behövde för min rygg. Jag upptäckte hur yogan kan förändra livet. Den har inte bara gjort mig starkare och smidigare fysisk utan även mentalt, vilket är minst lika viktigt för att må bra. På grund av min astma kan jag än idag bli stressad av att inte få ordentligt med luft. Andningen har definitivt varit central i min inre resa. Tack vare yogan har jag dessutom inga ryggproblem längre.

Rachel förstod även att kosten har en stor inverkan på hur vi mår och slutade att äta mjölkprodukter, vilket resulterade i att symtomen från allergin och astman mer eller mindre försvann.

Jag är idag vegan, men äter ibland ost. Jag mår så mycket bättre! Tack vare kosten, yogan och värme istället för kyla och fukt mår min kropp toppen!

Ödet tog henne till Aruba

När ödet några år senare tog Rachel till ön Aruba träffade hon sitt livs kärlek, skateshopägaren Dennis Schoneveld, som hon numera är gift med. De arbetar hårt för att kunna öppna eget yogaretreat på Aruba.

Det är viktigt att andra förstår att jag inte har fått något serverat på silverfat utan har fått kämpa i motvind. Men jag är inte en person som ältar och jag tror dessutom att motgångar kan göra oss starkare. Man växer inte som människa genom att bara sitta med benen i kors på en strand och le. Det är prövningarna i livet som gör att vi utvecklas. 

När Rachel började blogga om sin historia och fick stort gensvar bestämde hon sig för att skriva en bok som inspirationskälla till andra

Jag vill vara ärlig i mina inlägg och jag vill dela med mig av min sanning. Den finaste komplimangen jag kan få är ‘du är precis som jag trodde att du skulle vara’. Målet är att förändra och få fler att upptäcka yogan. 

Motto: Träna varje dag

Just nu är det boklansering i Europa och då är det ett hysteriskt tempo och träningen blir lidande. Men Rachel gör ändå något litet varje dag, även om det bara blir några solhälsningar på morgonen.

Träna varje dag är mitt motto, även om det ibland bara blir fem minuters andningsövningar i bilen när det är som mest hektiskt. Alla har tid, bara man fokuserar och bestämmer sig. Åker jag tåg några timmar tar jag fram yogamattan. Stress kan göra att min astma kommer tillbaka, så det är en tydlig signal på att det är dags att lugna ner tempot. 

Efter en intensiv period måste hon återhämta sig och yogar längre pass på runt 90 minuter. Hon joggar eller promenerar gärna med hundarna innan ett yogapass. Det är när det är som allra stressigast som behovet att stanna upp är som störst och Rachel menar att vi blir effektivare med mikropauser då och då. 

Men effektivitet och yoga hör inte ihop, skrattar Rachel. Yogan fokuserar tvärtemot på just tålamod, att släppa taget och att sakta ner; något som de flesta i dagens samhälle behöver. Det är först när du vågar släppa taget och slutar försöka som resultatet kommer. I början vågade jag knappt böja mig framåt på grund av rädsla att ryggen skulle göra ont och jag kunde inte ens nå fötterna.

Brinner för att hjälpa andra

De tre hundarna Ringo, Laika och Ouila är just nu deras bebisar, men de vill båda ha barn i framtiden. Rachel poängterar att med hennes 40 resveckor per år vill de avvakta tills de kan arbeta mer hemma. Hon brinner för att kunna hjälpa andra och gärna barn som har det tufft, liksom hon själv hade det.

Min mamma driver ett företag som säljer ”tröstisar”, ett gosedjursplåster till barn. De finns som roliga figurer och är mjuka att känna på. Jag brukar ha med mig dessa och dela ut på mina resor. Jag kan tänka mig att barn genom tröstisarna kan få en kanal att våga prata om sin smärta eller sina rädslor. Eftersom jag själv var sjuk en del under uppväxten värnar jag extra om barn som har det svårt på ett eller annat sätt.  

Rachel poängterar dock att hon aldrig har känt sig som ett offer utan alltid haft en inre kämparglöd.

Kanske kommer det från min mamma, menar hon. 

För att kunna hjälpa andra behöver man vilja, men även resurser. Därför arbetar hon och hennes man hårt för att redan under hösten kunna öppna eget yogaretreat. 

Då får andra åka till mig och yoga istället för att jag måste flyga och flänga världen över. Jag får även många förfrågningar om olika projekt, men jag är noga med att det ska kännas rätt och vara transparent, om det exempelvis handlar om sponsring på något sätt. Jag ser med spänning fram emot vad framtiden har att erbjuda oss, säger Rachel avslutningsvist.

Rachels tips

Tid för träning

Kliv upp lite tidigare på morgonen och få den bästa starten med yoga eller en promenad innan frukosten. Vi kommer inte att få fler timmar per dygn och därför gäller det att prioritera träningen, eftersom den kommer att få dig att må bättre.

Träna varje dag

Även om det bara blir fem minuter så gör det. Släpp krav på hur träningen ska se ut, håll bara igång och lyssna på din kropp.

Behåll fokus

Var ärlig mot dig själv – allt passar inte dig. Lyssna på din magkänsla.

Skaffa rutiner och ta hjälp av andra. Planera träningen, träna tillsammans med en vän eller med en instruktör.

Lura inte dig själv

Det finns alltid tid. Ta reda på dina tidstjuvar. Logga allt du gör varje timme under en veckas tid, så kommer du hitta mer tid att lägga på träningen. Den ständiga uppkopplingen är en stor energitjuv och själv tar jag ofta en mobilfri morgon och kväll.

Yogamatta 

Yogamattan är ett måste och den tar jag med mig vart jag än åker. Jag gillar märkena Jade eller Manduka. Yoga en timme varje dag under några månader och du kommer aldrig att vilja sluta!

Tröstisar

Gosedjursplåster som kan trösta och lugna barn när de känner sig rädda eller oroliga. De finns att köpa på alla apotek. För mer information se www.trostisar.com

Tröstisar

 
Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: