Viktopererade behöver hjälp att komma igång efter operation

Viktopererade behöver hjälp att komma igång efter operation

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2013-05-22
Författare: Redaktionen

Sjukgymnasten Malin Wiklund har undersökt vilka orsakerna är till att patienter inte tränar efter överviktskirurgi. 

En av anledningarna visade sig vara överskottshud. I sin avhandling konstaterar hon även att vården behöver bli bättre på att hjälpa de som har svårt att komma igång efter en överviktsoperation.

Behöver hjälp komma igång

Malin Wiklund lägger fram sin avhandling vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

En del av resultatet i Malin Wiklunds forskning visar att man bör vara medveten om att operationer inte löser allt utan att patienter behöver stöd och råd efter operationen. Detta för att kunna få ett aktivt liv och ta del av de positiva effekterna av fysisk aktivetet.

Som en del i att förbättra detta anser Malin Wiklund att vården bättre ska uppmärksamma patienter som kan behöva extra hjälp att komma igång med fysisk aktivitet efter kirurgi.

Förbättrad aktivitet 

I sin forskning såg Malin Wiklund att den fysiska aktiveteten hos överviktsopererade ökade på gruppnivå ett år efter operationen men att den inte ökade hos alla. 

WHO har rekommendationer om hur mycket fysisk aktivitet man bör komma upp till och det är nivåer som inte alla når. Fysisk aktivitet förbättrar bland annat muskeluthålligheten. I avhandlingen uppgav några av de överviktsopererade att en av anledningarna till att man inte tränar efter kirurgi har visat sig vara att man skäms för överskottshuden som kan bli efter en överviktsoperation. 

För att förbättra och ge hjälp till den som behöver komma igång med fysisk aktivitet efter operation föreslår Malin Wiklund remiss till sjukgymnast eller fysisk aktivitet på recept, det skriver Dagens medicin i sin nätupplaga.

 

Veckans fråga

Sätt betyg på din sommar - hur har just din sommar varit hittills?

Nyhetsbrev

E-postadress