Ange ditt sökord

Varva ner-tips från våra besökare!

Varva ner-tips från våra besökare!

Här kan du läsa tips från besökarna på DOKTORN.com på hur du varvar ner i tillvaron.

Annons:

Tipsen inkom i samband med vår tävling där du kunde vinna cd-skivan Energi & Reflektion. De vinnande tipsen (5 st) är markerade med röd text – vi säger ett varmt grattis till vinnarna och passar även på att tacka alla våra smarta och finurliga besökare som skickade in tips. I anslutning till tävlingen skulle man besvara en fråga: Vilket land kommer Qigong ursprungligen ifrån? Svaret är Kina.

//Redaktionen

Tips från DOKTORN.com’s besökare

Här följer tipsen från våra besökare. Kul att så många ville dela med sig av sina tankar och förslag till oss andra!

– Kort om mitt bästa tips för att varva ner:
Jag kan inte slappna av om jag inte kommer bort från rörelse och oljud. Det måste alltså vara lugnt och tyst omkring mig.
Helst ska jag ha tid att slappna av, utan att ha något att göra efteråt som ligger och stressar/gnager.
Jag bor hemma hos min familj, så en kväll då det är relativt lugnt i övriga lägenheten går jag in på mitt rum, släcker ner,
tänder några ljus och gör något av följande 3 saker:
1. Lägger mig på min spikmatta med lugn musik i öronen.
2. Gör jag lite yoga efter en DVD-skiva och har lite avslappning efter.
3. Lyssnar på en CD-skiva med meditation.

Då blir jag som lugnast!

Sandra

Mitt bästa tips är att måla.Olja, akvarell eller vad man tycker om.
Tiden stannar och tankarna driver bort och inget annat existerar.
Man är bara här och nu.

Mariell

Mitt bästa tips för att slappna av är att berätta för mig själv att jag duger bra som jag är! Kanske ett alldeles för enkelt tips, men som fungerar utmärkt för en snart 30-årig tjej!

Anna

När jag känner mig stressad, brukar jag sätta på en CD med lugn och avslappnande musik, ta på mig lediga och sköna kläder samt lägga mig på golvet med fötterna på en hög puff eller stol
och försöka slappna av så mycket som möjligt. Det är skönt också för ryggen, som ofta är spänd när man känner sig stressad.

Karl

Det mest avslappnande som jag tycker är att gå på styrketräning.

Yvonne

Jag tar på mig mina joggingskor och sköna bekväma fritidskläder. En snabb härlig långpromenad där jag vänder upp ansiktet mot solen och lyssnar på Py Bäckman`s Sånger från jorden till himmelen. Underbara texter som får mig att gå ner i varv, njuta av livet här och nu och tankar om tro, hopp och kärlek. Med endast pianomusik och en kör blir detta till en ljuvlig konsert som hjälper mig på bästa sätt att varva ner från dagens arbete. Känner en sådan otrolig frid i mitt sinne. Fantastiskt!

Berloth

När jag behöver varva ner mitt i en aktivitet eller inför någon slags utmaning (varav läkarbesök är en sådan) stannar jag till, slappnar av och drar tre djupa andetag samt säger till mig själv: Det här kommer att gå bra! Det är förvånansvärt hur ofta det fungerar!

Harriet

Mitt bästa tips för att varva ner är att pyssla med mina växter, plantera nytt och sköta om. Då fokuserar jag bara på det och tänker på det härliga med att det växer och gror.

Monica

Mitt bästa tips för att går ner i varv är att gå ut i skog och mark. Promenera lukta, andas njut.

Ingela

Om jag är uppe i varv, går jag ut i trädgården och sköter om mina blommor, på sommaren. Under vintern tar jag fram ett korsord eller ett broderi och vill ha fullständig tystnad omkring mig.

Marianne

Jag startar varje dag med ett knappt 30 minuters pass qi gong, som “öppnar upp”.
Sedan avslutar jag varje dag med ett drygt 30 minuters pass qi gong, som “samlar in”. Det är alltså två olika pass. Under dagen fokuserar jag på och tar djupa, medvetna andetag vid behov.

Gunilla

Mitt bästa tips: En promenad i lugn takt och andas med djupa andetag.

Marie-Louise

Om man lider av insomningsproblem är mitt tipps.Skaffa en cd -spelare som stänger av sig själv. Låna ljud-böcker på biblioteket helst romaner inte deckare. Börja lyssna och tänk att det inte gör något om man inte somnar man får vila ändå.Om man vaknar mitt i natten är det bara att starta cd:n igen. Detta hjälper .Har hjälpt mig som nyss blivit änka.Har ej behövt sömntabletter.

Christina

Mitt varva ner tips är en skogspromenad med våra två dvärgtaxar Wilma och Tilda.
Det är så skönt att höra skogens sus både matte och husse och hundarna blir lugna.

Ann-Marie

Mitt bästa tips för att varva när är att hålla båda händerna på magen, strax nedanför naveln och iaktta andningen. Magen (diafragma) rör sig ju lätt för varje andetag.
Detta hjälper mig med allt från att hindra panikkänsloor att få fäste till att somna efter en omtumlande dag.

Birgitta

Varva ner gör jag/vi gärna genom en promenad genom blandskog o. ut på småvägar på landet o.ser fält o. gårdar. Eller om det gäller 10 km o. mer då är det cykeln som gäller. Vintertid är medicinen LÄNGSKIDÅKNING i härlig vinternatur , som den gångna vintern ! Ovanst. ger avkoppling för “knoppen ” och behövlig morion för kroppen !

christer o. marie-louise roos

Varvar ner med skogspromenader tillsammans med Bamse (borderterrier).

Ingemar

Mitt bästa varva ner tips är fysisk aktivitet av olika slag gärna utomhus i ljus med goda vänner.

Lillemor

Mitt tips är: lägga/sätta mig i lugn och ro. Telefon inkl mobil bortkopplad samt lapp på dörrens ringklocka stör inte. När barnen var små satte jag fram ett stort timglas 12min och då visste de att de inte fick störa mig och de gjorde de inte. Nu är det viktigt att ingen signal stör. Sätter på en CD med någon form av lugn musik alltifrån klassisk till fina lugna visor eller någon med naturljus.
Idag lyssnar jag så länge jag vill, ofta somnar jag. Om det inte är en musik CD så är det tex mindfulness eller annan ledd avslappning. Jag gör detta varje dag efter lunch då jag ska sova för sova måste jag göra efter att ha drabbats av en hjärninfarkt.
Tränar också qigong sedan många år och idag törs jag göra den utomhus vart jag än befinner mig givetvis i lugn och fin miljö gärna nära vatten. Tidigare tordes jag inte göra rörelserna ute om jag var ensam men nu när jag vet vad gott de gör så vill jag att många fler ska få upp ögonen för detta så de får gärna titta och fråga.Finns inget längre för mig som heter jag har inte tid för avkoppling. Har man inte tid för det ja då är det verkligen dags att ta tag i det. Det måste man känna att man kan unna sig varje dag. Man lever bara en gång.

Yvonne

Mitt bästa tips för att varva ner är följande. Tappa upp ett hett bad med bubbelskum.
Tänd en massa stearinljus i badrummet för det känns extra mysigt. Sätt på en skiva med brus från havet och
fågelsång. Det gör mig lugnare. Efter badet dricker jag en god kopp te och sedan mår jag bra igen.

Ewa

Mitt sätt att koppla av lärde jag mig på en kurs i mindfulness: iakttaga och vara närvarande i nuet. Jag plockar fram ett föremål eller en bit mat, studerar det, luktar på det, smakar lätt på det (om det är ätbart). Jag har då lärt mig uppskatta, ett för mig välbekant, föremål samtidigt som jag släppt all oro och alla måsten. Jag har varit bara här och nu i tio minuter eller mer. Och samtidigt lärt mig uppskatta ett föremål eller matbit på nytt. Senast idag upptäckte jag tjusningen med russin på nytt och fick avslappning på köpet!

Emelie

Mitt bästa tips för att varva ner är att öppna fönstret på min dotters rum och lägga mig i hennes säng och lyssna på barnen nere på gården

Helenè

När jag behöver en kortare återhämtning under dagtid brukar jag lägga mig på rygg ovanpå sängen, med kuddar under underbenen och en ‘ljustät’ duk över ögonen samt öronproppar i öronen. Jag fokuserar på andningen medan jag “varvar ned” – sedan föreställer jag mig, att
jag är på en långsam promenad på min favorit-skogsstig.Redan efter några minuters vila känner jag mig vanligtvis återhämtad.

Bertil

Ta en härlig promenad (det gör inget om det skulle regna!) – gå hem och njut av en god kopp te – sätt på din favoritmusik –
sätt dig ned i en skön fåtölj/soffa, blunda och andas riktigt djupt med magen och bara känn hur skönt livet kan vara!

Mari-Anne

Yoga och andningsmeditation i kombination med rofylld musik är ett bra sätt att koppla av

Kerstin

Mitt bästa tips för att koppla av är att sätta sig på en skyddad plats i solen nu när det är vår och att smeka sin katts mjuka päls.
Alla dagens problem rinner av mig då.

Eva

Finns inget så rogivande som att vandra på Bohusläns röda granitklippor med utsikt över havet. Att slå sig ner på en solvarm sten och se solen sakta gå ner i havet. Där blir jag ett med universum och alla livets problem försvinner, om än för en kort stund.

Anne-Marie

Bästa sättet att varva ner sig är att bada bastu i lugnt tempo.

Kari

Mitt bästa tips för att varva ner är meditation. Jag talar om för familjen att jag ska meditera. De vet sedan tidigare att det då är tabu att komma in i sovrummet.
Där har jag en skön fåtölj jag sitter i. En lätt pläd att ha över axlarna, det kan bli lite kallt när man suttit ett tag.
Ibland ägnar jag mig endast åt andning och avslappning. Låter tankarna komma o gå, men låter dem inte “fastna”. Koncentrerar mig på andningen. In genom näsan, ut genom munnen. Magen ska puta ut vid inandning.
Andra gånger följer jag en skiva jag har. Lär dig meditera heter den. Det finns många olika varianter ute på marknaden, men denna passar mig bra. Varva ner kan även för mig vara att arbeta i trädgården, att gå en låååångsam promenad, att läsa en spännande deckare. Allt beror på humör, väder, årstid eller ork Ja, jag vill påstå att det krävs ork för att varva ner! Att “bara” slappa vid TV:n exempelvis är inte att varva ner för mig. För att riktigt känna att jag brytt mig om mig själv då har jag aktivt gjort något för min egen skull! Meditation, bok, promenad, trädgård, skvallerstund med en god vän….

Maritha

Mitt bästa tips för att varva ner är en kopp grönt is-the utan socker efter 30-min bastu.

Martin

Mitt tips för att varva ned är att ligga i ett varmt bad med tända ljus och tacka varje kroppsdel för allt den har gjort för mig. Jag börjar med huvudet och slutar med tårna men det går i vilken ordning som helst!

Erica

Mitt bästa tips för att varva ner, är att träna på att vara närvarande. Jag använder ordet Stilla, när jag är på väg att stressa upp mig. Det är viktigt att det är ett ord med två stavelser och man ska kunna associera det med något som känns lugnt för en själv. Jag har haft mycket inre stress, som har genererat yttre stress också, men sedan jag en tid har upprepat i mitt huvud detta ord då jag jagar upp mig, har det hjälpt mig enormt. Men man måste ha tålamod. Förändring går inte på en dag. Men till slut accepterar hjärnan denna nedstressning.

Gunnel

Stäng av alla telefoner, stäng av radio, tv ja, allt som kan störa, sätt dig i den skönaste soffan/fåtöljen, blunda, dra några djupa andetag och dröm dig bort till den finaste plats på jorden som ger dig lugn och harmoni, eller bara töm hjärnan på aktivitet och tänk ingenting, man känner sig ”renad” efteråt…härligt!

Elsie

Lyssna på musik som stimulerar avslappningscentrum i hjärnan, sk alfastimulerande musik Man kan göra det både liggande o sittande Efter c:a 30 min kan man återkomma till verkligheten, tex genom att ha satt sin äggklocka på ringning. På det sättet vaknar man upp med ny energi, precis som om det var morron Behövs det flera energigivande morronuppvakningar är det bara att göra om det. Tänk att själv kunna få välja hur många “Nya dagen upplevelser” man behöver eller vill ha. Jag lovar, det kommer energi igen, har flera års erfarenhet av ovanstående.

Hanna-Maria

Jag stressa ned bäst genom att lägga mig på spikmattan och samtidigt
göra Kroppens resa. Med Kroppens resa läser man av alla kroppsdelar hur
de ligger mot underlaget om höger o vänster ligger på samma vis etc.
Mycket skönt och tar inte lång tid innan jag är mjuk.

Annika

Bästa tips för att varva ner är: Byt till motionsdress när du kommer hem – spring 5 km. i behagligt tempo. Se till att du får upp ”flåset” hyggligt. Duscha i härligt, behagligt lagom varmt vatten – länge. Tvåla och massera din kropp. Sätt dig i en skön fåtölj och låt alla sinnen bara följa med i en avslappningsmusik. Njut av en god måltid – balanserad för kvällen.Sedan är Du en ny människa. Vardagen är bortsopad. Oavsett om man är ensam eller i familj, så gäller det att få sin egen lilla stund några gånger i veckan. Mycket viktigt.

Hans-Göra

Mitt bästa tips för att varva ner är ett bad med lavendelolja, väldoftande och lugnande. Qigong kommer från Kina

Lena

Qi Gong kommer från Kina och är ett jättebra sätt att träna avslappning.
Använder mig själv av detta flera ggr i veckan . Naturliga mjuka rörelser och andning som tillför positiv kraft till kroppen. Ett bättre sätt att främja kroppslig och själslig hälsa finns inte.

Katrina

Sätt dig ner och fokusera på något som får dig glad.

Marianne

Mitt bästa tips för att varva ner är, ute=gå långt in i skogen och lyssna in atmosfären. Inne=djupandning med en skön meditations musik till.

Margit

Mitt bästa tips för att slappna av är att ligga i ett varmt bad omgärdad av tända ljus och lyssna antingen på en ljudbok el en avslappningsskiva. Det varma vattnet tror jag är så välgörande och avslappnande för det påminner oss om vår tid i livmodern. I livmodern kände vi oss trygga och vi levde vår första tid i vatten. Jag brukar avsluta nästan varje kväll med att släcka lyset och tända flera ljus och kryper jag ner i det varma vattnet. Sedan ligger jag bara och njuter och blir så skönt varm och avslappnad. Just att ligga i det varma vattnet och höra en ljudbok för mig tillbaka till jag var liten och mamma eller mormor läste en saga och det minnet bidrar också till den djupa trygga avslappningen jag får.

Ewa

Jag går in i bastut. Så fort värmen slår emot mig, rinner alla mina bekymmer av mig och jag känner mig lung och fridfull.

Liisa

Det mest avslappnande som jag tycker är att gå på styrketräning.

Yvonne

Mitt sätt att “koppla ner” / återhämta mej…..är genom andnings-metoder. Det finns olika metoder, som kan utövas likaväl liggandes som ståendes i en kö. Klurar på att delta i meditationskurs i höst 🙂

Anneli

Mitt bästa tips för att varva ner: Om möjligt, gå ut i naturen, lyssna på fågelkvitter, njut av en god fika och förhoppningsvis lite solvärme. Quigong kommer från Kina.

Kicki

För att varva ner lyssnar jag gärna på lugn harmonisk musik. Löser gärna ett korsord också. Sedan har man laddat batterierna igen.

Lisbeth

Mina bästa tips för att varva ner är att lyssna på an avslappningsskiva med Lars-Erik Uneståhl, lyssna på klassisk musik, promenera i naturen, lyssna och se ut över havet, ligga på spikmatta/värmedyna och få avslappnande massage.

Anna

Bästa sättet för mig att varva ner efter en hektisk dag är att ta en promenad i skogen/naturen, stanna till på en fridfull plats och andas djupt några gånger och tacka för allt det jag har/hänt under dagen. Det som händer i mitt liv bidrar till min utveckling.

Annika

För att varva ner akut (t ex om barnen bråkar i bilen, eller jag blir arg på ett möte) fokuserar jag på andningen i några andetag, går lätt över i profylaxandning som jag också använder hos tandl, gynekologen och andra “mysiga” ställen.Genom att lägga allt fokus på hur luften fyller mina lungor och sedan tar med sig stressen ut igen kan jag på några få andetag återkomma “här och nu”. Inandning genom näsan och utandning genom munnen. Ett Qi-gong-pass är aldrig fel för återhämtning när en halvtimme egen tid finns att avsätta.Det bästa är om jag kommer ut i naturen och får stå ostörd bland fågelkvitter och lövsus. Att sjunga är ett bra sätt att varva ner också! 😀

Caroline

Mitt bästa tips:Tag en långpromenad – helst i skogen.

Stig

Bra sätt att lugna ner sig i en stressituation är att sträcka på kroppen, luta sig bekvämt bakåt i en stol eller där man står och dra in djupa andetag genom näsan och ut genom munnen t.ex. 10 gånger. Samtidigt tänka på saker man klarat av bra tidigare.

Eva

Jag har skaffat en liten vattenfontän som lungt rinner i bakgrunden när jag läser eller vilar. Jag tycker det hjälper väldigt bra för att återställa balansen inom sig. Vi tycks varva ner lättare med hjälp av naturliga stimuli, som till exempel rinnande vatten i det här fallet. Enkelt och givande.

Tom

Jag åker ut på Dalälven och metar, mycket avslappnande…

Lars

Mitt bästa tips är just att lägga sig ner – helst med massor av kuddar runtom – och lyssna på lugn musik, vågskvalp, regn, mm.
Men till slut kan man skivorna nästan utantill. Alltid bra med något nytt skönt att lyssna på! Jag är alltid spänd och stel i kroppen pga sjukdom.. Kom nyligen hem från HIA.. Drabbades av lungemboli…Såå vidrig sjukdom! Har tipsat avdelningen om CD-spelare med avslappningsmusik. Hoppas de tänker över förslaget. Skulle bli jätteglad om jag blev en av de utvalda vinnarna!!

Inga-Lill

Jag varvar ner med ett pass med Tai chi med 18 rörelser som tar ca 20 min.., de rörelserna sträcker ut och mjukar upp mestadels verkroppen..och den lugna andningen gör att man snabbt kommer in i ett slags meditativt tillstånd.. och sen mediterar jag en liten stund..ett utmärkt sätt för att sova
bra efter en stressig dag…

Annika

Mina alldeles bästa tips att varva ner med är: 1. Linedance – måste vara fokuserad på dansen för att inte tappa bort sig – fordrar absolut närvaro. Härlig musik! 2. Tar på mig mina härliga vandringsboots och vandrar ut i naturen (bor på landet) 1 timma ca 5 ggr i veckan. Oftast går jag stavgång. Upplever
naturen och även här känner jag en härlig närvaro och ibland känslan av att vara ett med naturen!

Eva

Mitt tips att varva ner är att gå en runda i skogen och lyssna på vindens sång i träden
och insupa skogsluften.

Paula

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: