Ange ditt sökord

Varaktig viktminskning med M-metoden

Varaktig viktminskning med M-metoden

På Glömstapoolen i Huddinge jobbar man aktivt och med stort engagemang med hälsoprevention. Högst upp på agendan står överviktsbehandling. Genom ett skräddarsytt behandlingsprogram som innefattar mätning, medicin, motivation, nya mat- och motionsvanor har många patienter här kunnat göra verklighet av drömmen om varaktig viktminskning. Nyckeln till framgång? Regelbundna möten och lång uppföljning.

Annons:

Viktminskning som varar över tid är mångas önskedröm. Här och var på väggarna inne på Glömstapoolen sitter ”före-och-efter-bilder” av patienter som med Christina Sundqvist och hennes kollegers hjälp har lämnat livet som överviktig bakom sig för ett lättare och friskare liv. Just det lilla ordet ”friskare” driver Christina framåt. Hon brinner för att hejda överviktsepidemin, och den kraftigt ökade förekomsten av kroniska sjukdomar och för tidig död som man vet följer i dess spår.
— Under mina år som distriktssköterska såg jag det tydligt – säkert 80 procent av mina patienter skulle ha varit friska om någon hade gjort en insats tidigare i deras liv. Diabetes typ 2 och de flesta fall av hjärtkärlsjukdom kan undvikas om man äter rätt, rör på sig och slutar röka.

Skräddarsydd behandling för viktminskning

Christina Sundqvist har arbetat i hela sitt vuxna liv som sjuksköterska; som distriktssköterska, dietistsköterska, skolsköterska och ambulansskötare, inom såväl landsting som privat vårdsektor. Dessutom har hon utbildning inom katastrofmedicin, omvårdnadsvetenskap, drogprevention, infektionsmedicin mm. Efter alla år i yrket vet hon att människor är olika. Både fysiskt och psykiskt. En behandling passar sällan alla. Särskilt inte när det gäller beteendeförändringar, som just viktnedgång till stor del handlar om.
— Att arbeta preventivt och se varje enskild patient var ursprungstanken när jag startade Glömstapoolen för sju år sedan. Resultat kräver olika insatser beroende på patient. Vissa behöver många enskilda samtal, andra passar bättre i grupp. En del behöver hårda fakta om hälsorisker, andra främst uppmuntring. Hos några patienter är det nya recept som kan få fart på processen, hos andra – motionen.
De som kommer till Glömstapoolen för att få hjälp med sin övervikt har antingen sökt sig hit av egen kraft eller skickats hit från företagshälsovården.
— Det första vi ofta måste göra är att få patienten att inse att övervikten är ett verkligt hälsoproblem. Att extrakilona kommer att leda till försämrad livskvalitet och sjukdom, om de inte redan gjort det.
Vid det första besöket kartläggs patientens liv vad gäller mat, sömn, kost, stress mm. Christina ställer frågor om ärftlighet i fråga om metabola sjukdomar, tar olika prover och tester såsom blodtryck, blodfetts- samt insulinvärden och mäter och väger patienten. Mängden fett och vatten i vävnaderna mäts också. Man talar om de fem M:n – mätning, vilket innefattar vikt, bukomfång, blodfetter, -socker, – tryck osv, motivation, mat motion och medicin.

— Min erfarenhet är att de som optimerar viktminskningsprogrammet med har större chanser att lyckas.
Nästan alla Christinas patienter har tidigare i livet försökt gå ner i vikt, men ständigt misslyckats. 
— Samtidigt är det är viktigt att förmedla att piller inte är lösningen på problemet. Det är ingen mirakelmedicin. Det är snarare rätt mat och motion som står för underverken, säger Christina.
Det finns patienter som genomgår överviktsbehandling vid Glömstapoolen utan hjälp av medicin.
— Det finns de som inte gillar läkemedel, av någon typ. Sådana som knappt tar en huvudvärkstablett om de får ont i huvudet. De här patienterna har ofta inställningen: ”Det här ska jag klara helt själv!” Det respekterar vi förstås.

Viktminskning – första delen

Den första behandlingsperioden, ungefär ett halvår, innebär möten var 14:e dag.
— Då mäter vi blodtryck och blodvärden och samtalar om hur det har gått. Hur mycket patienten har ätit, rört på sig och så vidare. Men framförallt handlar mötena om att motivera patienten. Vi hjälper till i uppförsbackarna.
Trots att människor är olika finns här något som förenar, menar Christina. Det är svårt att ”byta liv”. Särskilt i början. Få klarar av att gå ner i vikt på egen hand. Man skulle kunna säga att lyckad viktminskning kräver sällskap, under lång tid.
— Det finns vetenskapliga studier som visar att de som erbjuds uppföljning vid överviktsbehandling lyckas bättre. Därför släpper vi våra patienter tidigast efter ett år. De som vill kan också återkomma hit långt efter avslutad behandling, för att fylla på med nya samtal. Det är den verkliga framgångsfaktorn, om du frågar mig. Våra patienter vet att de inte är ensamma.

Faktaruta


M-metoden
Patienterna på privatmottagningen Glömstapoolen får behandling enligt M-metoden vilket innebär: motivation, mat- och motionsråd, medicin och mätning. Metoden är framtagen av Liselotte Kuehn på Centrum för Allmänmedicin och används på ett antal vårdcentraler inom Stockholms Läns Landsting. På Glömstapoolen är behandlingsperioden i snitt ett och ett halvt år. Den första tiden går man i individuella samtal, senare i gruppsamtal där man får hjälp med nya mat- och motionsvanor.

Midjemått
Måttet runt magen/midjan säger mer om eventuella hälsorisker än vad både vikt och BMI gör, enligt flera studier.
För kvinnor bör midjemåttet inte överstiga 88 cm. Motsvarande mått för män är 102 cm.

Uppdaterad: 2011-05-26

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: