Ange ditt sökord

Var tionde åkare kommer inte till start i Vasaloppet – förkylning vanligaste orsaken

Var tionde åkare kommer inte till start i Vasaloppet – förkylning vanligaste orsaken

Mer än 50 000 åkare anmält sig till något av årets lopp och erfarenheter från tidigare år visar att drygt tio procent aldrig kommer till start.

Annons:

Inför de tre senaste Vasaloppen har en av de vanligaste orsakerna till avanmälningar varit övre luftvägsinfektioner (förkylningar), tätt följt av rygg- och axelbesvär samt olyckor av olika slag.

– När det gäller förkylningar så kommer avanmälningarna självklart ganska tätt inpå start, och det är oftast vanliga problem med övre luftvägarna och/eller influensasymptom. Ryggproblemen består till exempel av överbelastningsskador som lett till diskbråck och ischiasbesvär, säger Lars-Inge Svensson, chef Folksam Idrott.

– För de 15 procent som råkat ut för en olycka är det mest förvånande att merparten av olyckorna inte hade samband med träningen inför Vasaloppet, utan att de inträffat under andra aktiviteter.

Totalt 2007–2009 var det 9–17 procent av de anmälda som inte kom till start. Av dem som startade i något av loppen bröt mellan tre och tio procent under pågående lopp.

Dåliga väderförhållanden, ny eller felaktig utrustning och att åkare ger sig på ett för långt lopp utan tillräcklig träning är några av skälen till att åkare bryter.

– Mitt bästa tips är att börja med ett av de kortare loppen i Vasaloppsveckan om man är en oerfaren skidåkare, säger Tommy Höglund, sportchef Vasaloppet. Minst 20 mil på skidor inför ett kortare lopp, och 40-50 mil innan långlopp. Man bör också skaffa sig skidvana, och se till att använda utrustningen. Ladda med kolhydrater innan lopp, samt ät och drick redan från första kontrollen för att inte bli fysiskt utmattad.

Fakta

Statistik från Vasaloppet, baserad på alla lopp under Vasaloppsveckorna 2007-2009

Av drygt 500 personer som fick sin startavgift återbetald av Folksam inför 2009 års Vasaloppsvecka har 200 slumpvis utvalda avanmälningar studerats. 62 % män och 38 % kvinnor utgör könsfördelningen bland de studerade.

Orsak till avanmälning:
Övre luftvägsinfektioner (förkylningar) – 27 procent
Rygg- och axelbesvär – 18 procent
Olyckor av olika slag – 15 procent

2007
Antal anmälda: 46 693
Startande (av de anmälda): 82,9 %
Andel i mål (av de startande): 92,1 %

2008
Antal anmälda: 47 636
Startande (av de anmälda): 86,2 %
Andel i mål (av de startande): 90,5 %

2009
Antal anmälda: 48 181
Startande (av de anmälda): 90,6 %
Andel i mål (av de startande): 96,8 %

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: