Ange ditt sökord

Var fjärde barn med neurologiska symtom hade fästingbett

Var fjärde barn med neurologiska symtom hade fästingbett

En nyligen publicerad svensk studie visar att fästinginfektioner är vanligare än man trott. Vart fjärde barn som kom till barnakuten med neurologiska symptom hade en infektion orsakad av ett fästingbett. Infektioner som påverka barnet under lång tid.

Annons:

Efter att några barn blivit mycket svårt sjuka i TBE, en virusinfektion överförd av fästingar, bestämde sig en grupp forskare ta reda på hur fästinginfektioner drabbar barn. En gammal sanning säger att barn bara får en mild form av TBE och behöver därför inte vaccineras.

Ospecifika symtom

Alla barn som kom till akutmottagningen vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Huddinge och uppvisade neurologiska symptom provtogs. Symptomen kunde vara allt ifrån trötthet och huvudvärk till yrsel, känselbortfall och ansiktsförlamning. Alla barn fick lämna blodprov för analys av antikroppar mot TBE och borrelia (en bakteriesjukdom som också kan överföras via fästingbett). I vissa fall undersöktes också andra infektionsprover i blodet eller från ryggmärgsvätska.

Resultaten var slående. Ett av fyra barn med neurologiska symptom hade antingen TBE (10 stycken) eller borrelia (21 stycken). Mycket vanligare än man hade trott. I de flesta fall var symptomen diskreta och det hade kunnat ta lång tid innan diagnosen fastställts, om man inte provtagit alla barnen.

Barn som får borrelia behandlas med antibiotika. Vissa kan behöva medicinen direkt in i blodet. Det flesta blir bra efter en sådan behandling. TBE kan inte botas, men brukar läka av sig självt. Däremot kan man förebygga TBE genom vaccination, något som ännu inte erbjuds alla barn.

Just nu pågår en uppföljningsstudie för att ta reda på om något barn fått restsymptom. Trötthet och koncentrationssvårigheter är restsymptom som ibland förekommer.

Fästingar ökar – fallen av borrelia och TBE ökar

Med tanke på att fästingarna sprider sig alltmer är det troligt att även TBE och borrelia kommer att bli vanligare. Därför är det viktigt att inom vården överväga sjukdomarna, även om barnet har ospecifika symptom. Och som förälder bör man överväga att vaccinera sig och sina barn om man ofta blir biten av fästingar.

Studien i sin helhet kan du hitta här

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: