Ange ditt sökord

Studien är den största europeiska studien i sitt slag och omfattar totalt 22 000 personer i åldrarna 12-49 år i fem länder. Foto: Shutterstock

Studien är den största europeiska studien i sitt slag och omfattar totalt 22 000 personer i åldrarna 12-49 år i fem länder. Foto: Shutterstock

Var åttonde svensk missbrukar eller har missbrukat receptbelagda mediciner

En stor europeisk studie visar att det förekommer ett utbrett missbruk av läkemedel i Sverige. 

Annons:

Det rapporterar bland annat tidningen Metro. Studieresultaten har presenterats och publicerats i den vetenskapliga tidskriften BMC Psyhciatry.

Största studien i Europa

Studien är den största europeiska studien i sitt slag och omfattar totalt 22 000 personer i åldrarna 12-49 år i fem länder; Storbritannien, Tyskland, Spanien och Danmark.

Fokus låg på att granska det eventuella missbruket av lugnande medel eller starka smärtstillande preparat

Utbrett missbruk

Den stora studien avslöjar att mellan elva och tolv procent av svenskarna har missbrukat eller missbrukar receptbelagda preparat inom kategorierna lugnande medel och starka smärtstillande preparat.

Sex procent av svenskarna har även någon gång missbrukat ADHD-mediciner. 

Stjäl preparat

Av de som missbrukar receptbelagda läkemedel så köper eller stjäl mellan sextio och sjuttio procent av personerna dessa preparat från familjemedlemmar eller vänner och bekanta.

Mellan tre till sju procent får tag på de narkotikaklassade preparaten genom köp via internet.

Var åttonde svensk

Totalt visade undersöknigen att av den svenska befolkningen rör det sig om 12,4 procent, var åttonde svensk, som har missbrukat eller missbrukar receptbelagda mediciner. Då handlar det alltså till en övervägande del om lugnande preparat och starka smärtstillande läkemedel.

Jämfört med andra europeiska länder är siffran ungefär lika mycket men samtidigt betydligt lägre än i USA där motsvarande siffra ligger på 20 procent. Svenska forskare menar nu att man måste ta situationen på allvar och bryta trenden med ett utbrett läkemedelsmissbruk genom bättre kontroller inom vården. Misstänker du att någon i din närhet, eller kanske du själv, är beroende av receptbelagda läkemedel? Samtala med din läkare, beroendet blir bara värre och det är därför viktigt att agera tidigt för att bryta beroendet.

Annons:

Källor:

Metro

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: