Ange ditt sökord

Diklofenak finns i olika former, bland annat gel, plåster och stolpiller. Foto: Shutterstock

Diklofenak finns i olika former, bland annat gel, plåster och stolpiller. Foto: Shutterstock

Vanligt smärtläkemedel blir receptbelagt

Diklofenak ingår i många receptfria smärtläkemedel som används vid smärta, inflammation eller feber. En studie har visat att det finns risker för kroppen vid användandet av diklofenak och därför beslutar nu Läkemedelsverket att receptbelägga ämnet i tablett- och kapselform.

Annons:

Beslutet gäller från och med juni 2020, det skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Vanligt vid smärta

Diklofenak är vanligt förekommande och används främst vid lätt till måttlig smärta. Ämnet är också febernedsättande och används till exempel vid migrän eller mensvärk.

Ämnet finns i olika former, bland annat gel, plåster och stolpiller. Den form som läkemedelsverket receptbelägger är endast tabletter och kapslar.

Kan ge allvarliga biverkningar

Anledningen till receptbeläggningen är enligt Läkemedelsverket att risken för hjärtkärlbiverkningar ökar vid användning av diklofenak. Sambandet var tidigare känt, men vid en större studie 2018 sågs en större risk för bland annat stroke och hjärtinfarkt och att det även gällde vid lägre doser.

– Den nya studien ger stöd för att den ökade risken för hjärtkärlbiverkningar som man känt till sedan tidigare även finns vid lägre doser och vid korttidsanvändning. Beslutet att receptbelägga diklofenak ökar säkerheten för patienten genom att läkare dels kan informera om riskerna och dels kan göra en helhetsbedömning av om det föreligger risk för hjärtkärlpåverkan, säger Paulina Tuvendal, klinisk utredare på Läkemedelsverket, i pressmeddelandet.

Diklofenak kommer även i fortsättningen att kunna föreskrivas av läkare på recept.

Annons:

Källor:

Läkemedelsverket (2019)., 1177 (2018). 

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: