Ange ditt sökord

Vanligt med urinvägsinfektion hos äldre kvinnor

Vanligt med urinvägsinfektion hos äldre kvinnor

Urinvägsinfektion i högre åldrar kan både medföra annorlunda symtom och mer komplicerad behandling. Nu visar en ny avhandling att var tredje kvinna som är 85 eller äldre har drabbats av urinvägsinfektion under det senaste året.

Annons:

I avhandlingen finns två studier, dels en så kallad populationsstudie av mycket gamla människor i norra Sverige och Finland 2005-2007 och dels en intervjustudie utförd i Västsverige 2008-2009. Avhandlingen visar att var tredje kvinna som är 85 eller äldre har haft minst en urinvägsinfektion det senaste året men även att mer än hälften har haft urinvägsinfektion minst en gång under de senaste 5 åren.

Urinvägsinfektion hos äldre påverkar välbefinnandet

De nya avhandlingen visar alltså att urinvägsinfektion är mycket vanlig hos gamla kvinnor – den visar även att sjukdomen påverkar kvinnorna och deras hälsa på olika sätt. Det är inte ovanligt att sjukdomen medför förvirringstillstånd och besvär från mag- tarmkanalen. Urinvägsinfektion verkar även ha samband med benskörhet, urininkontinens, reumatisk sjukdom, demens orsakad av blodpropp och förvirringstillstånd.

En rad tillstånd som påverkar kvinnorna negativt både fysiskt och även psykiskt. I intervjuerna redovisade i avhandlingen uttryckte flera kvinnor att urinvägsinfektionen påverkade dom psykisk, fysiskt men även att deras sociala liv begränsades.

Viktigt att upptäcka och förebygga

I och med att urinvägsinfektion för äldre kan innebära så många fler problem pekar avhandlingen på att det är viktigt att upptäcka och förebygga urinvägsinfektioner hos gamla kvinnor men även forska på själva orsaken till att sjukdomen är så återkommande. Om man hittar den orsaken ges större möjligheter att förebygga och att kvinnorna inte drabbas och därmed inte heller behöver regelbunden behandling av urinvägsinfektion då även behandlingen kan påverka.

Irene Eriksson vid Umeå universitet som står bakom avhandlingen pekar på att kunskapen kring urinvägsinfektion och äldre kvinnor behöver spridas både till allmänheten och till vårdpersonal för ökad kunskap.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: