Ange ditt sökord

 Många kvinnor har ont vid samlag trots att det gått över ett år efter förlossningen. Foto: Getty Images

Många kvinnor har ont vid samlag trots att det gått över ett år efter förlossningen. Foto: Getty Images

Vanligt med samlagssmärta efter förlossning

Upp emot fyra av tio förstföderskor känner smärta vid samlag mer än ett år efter förlossningen. Många kvinnor upplever att man inte får förståelse för dessa besvär i vården. Detta visar forskning från Umeå universitet.

Annons:

I en doktorsavhandling vid Umeå universitet har läkaren Malin Huber tittat på sambandet mellan besvär i bäckenbotten, graden av förlossningsbristningar och hur besvären påverkar kvinnans livskvalitet.

Mer eller mindre smärta vid samlag för cirka 40 procent

I studien såg man att omkring fyra av tio förstföderskor, nästan 40 procent, upplevde mer eller mindre smärta vid samlag mer än ett år efter förlossningen. Detta var oberoende av om kvinnorna fått en förlossningsskada eller inte och oavsett om de fött vaginalt eller med kejsarsnitt. Malin Huber menar att det finns för lite forskning på sexuell funktion hos kvinnor och framför allt kring barnafödande och klimakteriet.

Skada vid ändtarmen påverkar samlagssmärta

Effekterna av skador vid ändtarmen är betydande. Enligt forskning av Malin Huber upplever sex av tio kvinnor som har drabbats av en skada i ändtarmens ringmuskel, så kallad sfinkterskada, smärta vid samlag ett år efter förlossningen. Studien visar också att det finns ett samband mellan ultraljudsdefekter i sfinktern tre månader efter förlossningen och senare smärta vid samlag samt smärta i underlivet.

En sfinkterskada kan påverka livskvaliteten på flera sätt. Kvinnor som drabbats av en sådan skada löper ökad risk för livmoderframfall och ansträngningsinkontinens.

Förlossningsbesvär förklaras som ”normala”

En intervjustudie med kvinnor som har haft sfinkterskador visar att de upplever lidande och att deras relationer påverkas negativt. Kvinnorna berättar också om att vården tenderar att normalisera de svårigheter och fysiska problem de upplever.

Låg tillförlitlighet med analt ultraljud 

Avhandlingen konstaterar att analt ultraljud ibland används omedelbart efter förlossningen för att diagnostisera sfinkterskador, men det är inte alltid tillförlitligt i det skedet. Det beror på problem med bildkvaliteten på grund av personalens bristande erfarenhet av att använda utrustningen, samt problem med blödning, svullnad och rörelsestörningar. Dock kan analt ultraljud vara mer tillförlitligt vid uppföljningar efter förlossningen.

Man menar att kvinnor som drabbats av omfattande bristningar har en fantastisk förmåga till läkning. Kroppen har en otrolig förmåga att återhämta sig om den får rätt stöd och om besvären tas på allvar.

Läs om smärta vid samlag (vulvodyni) och vilken hjälp du kan få.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: