Ange ditt sökord

Forskarna menar att det kan finnas ett samband mellan regelbunden användning av så kallade NSAID-läkemedel och hjärtsvikt. Foto: Shutterstock

Forskarna menar att det kan finnas ett samband mellan regelbunden användning av så kallade NSAID-läkemedel och hjärtsvikt. Foto: Shutterstock

Vanliga värktabletter kan öka risken för hjärtproblem

En stor studie visar att det för vissa patienter kan finnas ett samband mellan förhöjd risk för hjärtsvikt och medicinering med vanliga värktabletter, så kallade NSAID-läkemedel.

Annons:

Studien har publicerats i British Medical Journal. 

Data från 10 miljoner användare

I studien ingick en stor mängd data från närmare tio miljoner användare från ett flertal länder och som under åren 2000 till 2010 började en behandling. Medelåldern hos patienterna som ingick i studien var 77 år.

Forskarna såg att det förekom ett tjugotal substanser i medicin som patienterna tagit. De vanligaste substanserna var diklofenak (till exempel Voltaren), ibuprofen (till exempel ipren) och naproxen.

NSAID-läkemedel

Lättare, receptfria, läkemedel som säljs på apotek och i butik ingår i de allra flesta fall i en grupp som kallas NSAID. 

Det är bland annat vanligt att du som har reumatism äter den här typen av medicin. 

Samband med hjärtsvikt

Studien visar att det i i nio fall fanns ett signifikant samband mellan att personer som inom två veckor tagit NSAID-läkemedel och en 19 procent högre risk för att tas in på sjukhus för hjärtsvikt jämfört med personer som tagit tabletterna längre tillbaka i tiden.

Beroende på substans varierade risken för hjärtsvikt mellan 16 och 83 procent. 

Risken varierar

Studien granskade dock bara patienter som fått medicin utskriven av läkare för användning under en längre tid. 

Även tidigare studier har visat på ett samband mellan att ta medicinerna regelbundet och stört hjärtrytm men forskarna bakom den nu aktuella studien påpekar att risken varierar mellan mediciner och dosering. 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: