Ange ditt sökord

Många passar på att göra annat inne på toaletten än just det man kanske förväntar sig. Foto: Shutterstock

Många passar på att göra annat inne på toaletten än just det man kanske förväntar sig. Foto: Shutterstock

Vad gör vi på toa – utöver våra behov?

Det är människans fysiologi som gör att alla spenderar en viss tid på toa. Men vad gör vi egentligen där, bortsett från att uträtta våra behov?

Annons:

En ny Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Essity visar att det finns sju aktiviteter som svenskar gör inne på toaletten, förutom att uträtta våra behov och tvätta händerna. Yngre personer nyttjar tiden på toa till att scrolla sociala medier medan höginkomsttagare hellre läser nyheter. Fyra procent av svenskarna går in på toan för att ha sex.

7 saker vi svenskar ägnar oss åt inne på toaletten:

1. Scrollar sociala medier

Drygt hälften (54%) av alla unga mellan 18 till 34 år svarar att de scrollar sociala medier under sina toalettbesök, men endast tio procent av de mellan 55-74 år använder sociala medier på toaletten.

2. Tittar på videoklipp:

En fjärdedel (24%) menar att man föredrar att titta på filmklipp i badrummet. Dubbelt så många män (16%) som kvinnor (8%) ägnar sig åt en filmstund på toaletten.

3. Läser om de senaste nyheterna

Cirka tolv procent av svenskarna följer de senaste nyheterna på toaletten. Även här är det dubbelt så många män (16%) än kvinnor (8%) som håller sig uppdaterade på nyhetsfronten med hjälp av mobilen. Dessutom är det betydligt vanligare bland höginkomsttagare (22%) att konsumera nyheter på toaletten, jämfört med låginkomsttagare (15%).

4. Lyssnar på podd eller radio

Att lyssna på podd eller radio kan också vara ett tidsfördriv under toalettbesöket. Cirka åtta procent av svenskarna gör detta. Underhållningsformen är extra populär bland Malmöbor där hela 22 procent svarar att de föredrar att lyssna på podd inne på toaletten.

5. Chattar

Ungefär åtta procent av svenskarna använder badrummet som en plats för att chatta. Det är också långt fler unga (19%) än äldre (1%) som väljer just det alternativet. Att chatta på toaletten är också extra populärt bland svenskar från övre Norrland (21%).

6. Pratar i telefon

Cirka sex procent menar att de pratar i telefon på toaletten. Folk i övre Norrland (14%) tenderar att göra detta mer flitigt än personer i andra delar av landet. Det är även fler män (7%) än kvinnor (5%) som tar med mobilen in i badrummet för en pratstund.

7. Har sex

Svenskarna använder också badrummet till att ha sex. Totalt uppger fyra procent att de har samlag i badrummet. Även här är det fler män (5%) än kvinnor (2%), som anger alternativet.

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 5 till 10 juni 2020. Man intervjuade totalt 1109 personer i åldern 16 till 79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval.

Annons:

Källor:

Essity

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: