Ange ditt sökord

Vad gör man om är först framme vid en bilolycka? Svensk Flygambulans har över 30 års erfarenhet av akutmedicin

Vad gör man om är först framme vid en bilolycka? Svensk Flygambulans har över 30 års erfarenhet av akutmedicin

Under veckorna kring jul händer det tyvärr varje år ett antal trafikolyckor sker på de svenska vägarna. Mycket kan göras av den som är först på plats för att minska risken för livslångt lidande. Svensk Flygambulans har här checklistan och råden som hjälper dig som är först på olycksplatsen. Du kan rädda liv.Med över trettio års erfarenhet av akutmedicin vet Svensk Flygambulans vikten av det som görs de första minuterna efter en bilolycka. Här kommer checklistan med råd om vad som är viktigt att tänka på:

Annons:

Innan du tar hand om de skadade
• Skaffa dig en snabb överblick av situationen.
• Ring 112 så snart som möjligt och håll kontakt med larmcentralen tills personal är på plats.
• Om samtalet bryts, ring direkt upp igen.
• Skulle du ha dåligt med batteri, ange så många nummer som möjligt som SOS Alarm kan nå dig på.
• Parkera bilen en bit ifrån olyckan, eftersom det finns risk för explosion och eftersom det måste finnas plats för ambulanser och räddningspersonal.
• Ställ ut varningstrianglar, gärna åt båda hållen. Minst 150 meter från olyckan. Om möjligt låt någon annan än du själv göra det.
• Se till att ingen röker i närheten av olycksplatsen.

Ta hand om de skadade
• Skapa fria luftvägar på den som är medvetslös
• Lyft upp huvudet till normal position och håll det stadigt på den som är medvetslös och sitter i bilen
• Om nödvändigt försök att dra fram underkäken på den skadade med fingrarna – detta gör det möjligt för luft att passera samtidigt som det stabila greppet minskar risken för nackskador
• Känn efter om pulsen slår
• Medvetslösa som befinner sig utanför fordonet bör läggas i stabilt sidoläge – se till att hålla i huvudet och att se nacken och ryggen som en enhet.
• Kontrollera pulsen och om andningen är regelbunden. Torka bort vätska från munnen och svaljet.
• Förhindra värmeförlust (med kläder, handdukar, etcetera) och stoppa yttre blödningar med bandage och använd om möjligt handskar.

Varje år sker tusentals trafikolyckor i Sverige. Den som är först på plats kan rädda liv och starkt lindra skadorna för de drabbade.
Svensk Flygambulans grundades 1976 och är både ett fullvärdigt flygbolag och medicinskt företag. Norsk Luftambulanse-gruppen som består av moderbolaget Stiftelsen Norsk Luftambulanse med dotterbolagen Norsk Luftambulanse AS och NLA Global Medical Support AS äger Svensk Flygambulans. Som flygbolag har Svensk Flygambulans alla nödvändiga tillstånd från Luftfartsstyrelsen för att både bedriva flygverksamhet samt sköta allt underhåll av flygflottan i egen verksamt. Företaget har också en egen medicinskt ledningsansvarig läkare och anestesisjuksköterskor för att bedriva den medicinska aktiviteten. Rådgivningsnummer: 020-211 112

Se hemsidan: Cisionwire
Läs mer: Vad gör man om olyckan är framme (PDF)

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: