Ange ditt sökord

Människans förmåga att samarbeta och vilja vidareutvecklas tillsammans är unik. Tendensen syns även bland barn. Foto: Shutterstock

Människans förmåga att samarbeta och vilja vidareutvecklas tillsammans är unik. Tendensen syns även bland barn. Foto: Shutterstock

Vår empati ger bättre samarbeten

I stort sett alla däggdjur uppvisar någon form av empati, inte minst människor. Vi har en förmåga att bry oss om, läsa av och kommunicera med varandra, vilket kan vara anledningen till vår goda utveckling och framgång. Det gäller såväl vuxna som barn.

Annons:

Säkert har du märkt att du har en tendens att själv gäspa när du ser någon i din närhet gäspa, eller skrattat när någon annan har skattat. Skälet till det är din empati.

Förklaringen till människans framgång

Empati förekommer hos de allra flesta däggdjuren och människan är förstås inget undantag. 

Troligen är det empatin som får däggdjur att ta hand om sin avkomma efter födseln. Vi människor har också en unik förmåga att samarbeta och vilja vidareutvecklas tillsammans med andra människor. Detta skulle kunna vara förklaringen till att människan är en så pass framgångsrik art.

Empati får även barn att samarbeta bättre

Tendensen att samarbeta på grund av empati syns även bland barn. Det har forskare vid Max Planck-universitetet kunnat konstatera efter att ha forskat på hur barn samarbetar med varandra när de ställs inför en uppgift som kräver två personer. Barnen har då visat på en gemensam känsla för vad som är rätt och fel.

Förmågan till att känna empati är också något som särskiljer oss från apor, som ju är lik människan i flera avseenden annars. 

Människan sticker ut som art

Någon som har forskat på just skillnaden mellan hur barn och människoapor beter sig är utvecklingspsykologen Michael Tomaselli. Att människan bryr sig om den andre och kan kommunicera och ta lärdom av den andre är anledningar till att vi som art sticker ut.

Empatin gör att vi kan se andra individer och därmed också som en källa till kunskap. Det gör att vi kan utvecklas mer än om vi bara skulle ha sett till oss själva.  

Därtill har vi en förmåga att förstå och läsa av andra personer gällande behov, känslor och avsikter. Allt detta är grunden för ett bra samarbete och för det behövs också en stor portion empati.

 
Annons:

Källor:

SVT nyheter

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: