Ange ditt sökord

Misstänker du att ditt djur har fått i sig någon av de farliga växterna kontakta veterinär direkt. Foto: Shutterstock

Misstänker du att ditt djur har fått i sig någon av de farliga växterna kontakta veterinär direkt. Foto: Shutterstock

Växter kan vara giftiga för ditt husdjur

Visst vill vi ha växter hemma. Vackra att se på, doftar gott och sprider en känsla av hemtrevnad. Det finns dock vanliga växter som vi tar in och som är gifta om hunden eller katten råkar tugga på växten, något som inte är helt ovanligt.

Annons:

Följden av att ditt husdjur får i sig av giftiga växter kan bli att du måste uppsöka veterinär. Något som kan vara kostsamt och traumatiskt. 

Viktigt att vara uppmärksam

Du känner ditt djur bäst. Märker du av att djuret beter sig på ett annorlunda sätt, inte äter som vanligt eller att avföringen helt plötsligt verkar konstig – fundera på vad som kan ligga bakom. Kolla hemma om du har några växter som ser ut som de har blivit gnagda/ätna på. 

Vanligt är att hunden eller katten blir magsjuk, något som inte är livshotande men besvärligt. Det kan innebära att man måste rasta sin hund flera gånger på till exempel natten eller att kattlådan måste rengöras betydligt oftare. Om ditt husdjur verkar magsjuk kan du försöka ge något skonsammare mat, som till exempel kokt ris eller fisk. Det är, precis som för människor, viktigt att få i sig vätska om man är magsjuk, så att till exempel lägga maten i vatten kan vara bra. Då får djuret i sig vätska samtidigt som det äter!

Farliga växter för djuren

Till jul är det extra vanligt att vi plockar in vackra växter för att pryda våra hem. Det finns några växter som kan variera från ofarliga till riktigt farliga. Misstänker du att ditt djur har fått i sig någon av de farliga växterna, och uppvisar symtom, kontakta veterinär direkt! Här är några av våra vanligaste “julväxter”:

 • Amaryllis – hela växten är giftig. Symtom: kräkningar och diarré.
 • Hyacint – framför allt är löken giftig. Symtom: kräkningar och diarré.
 • Julkaktus – ofarlig.
 • Julros – hela växten är giftig.
 • Julstjärna – hela växten är giftig. Symtom: Kräkningar och diarré. I vissa fall lindriga syymtom men det kan förekomma kraftigare besvär med svullnad och sväljsvårigheter.
 • Lilja – ofarlig för hundar men hela växten är giftig för katter
 • Mistel – bladen och bären är giftiga. Symtom: diarré och kräkningar.
 • Novemberkaktus – ofarlig.
 • Tazett: hela växten och framförallt löken är giftig. Symtom: kräkningar och diarré
 • Tidlösa – hela växten är giftig. Symtom: kräkningar, blodig diarré, cirkulations- och andningsproblem. Påverkar njurarna.
 • Tulpan – framför allt är löken giftig. Symtom: Kräkningar, magsmärtor och salivering.

Bäst att låta bli

Självklart tycker vi om att göra fint hemma. Vad många inte vet är att det finns giftiga växter och det gäller för både husdjur men även för barn. Små barn kan också äta på växter! Vad många inte känner till, är att även vattnet som blomman/blommorna står i blir giftigt om blomman i sig är giftig.

Sedan kan barn som djur få för sig att en viss växt är extra “god” eller intressant, då är det enklast att undvika att ha den växten hemma överhuvudtaget. 

Telefonveterinären

Alla djurägare är välkomna att ringa djurens sjukvårdsupplysning – oavsett var du har din försäkring. Agria har en telefonveterinär som kan hjälpa dig på annan tid på dygnet då det kan vara svårt att nå din ordinarie veterinär. Många gånger kan ett kvalificerat råd per telefon hjälpa dig att avgöra om ditt djur behöver akut vård och hur sjukdomen kan behandlas. 

Telefonveterinären nås på telefonnummer 0900-100 51 61

 • Kostnad: 60 kr per samtal
 • Öppettid vardagar: 16.00-24.00
 • Öppetid helger: 07.00-24.00

Om jourhavande veterinär är upptagen med annan djurägare kopplas du till en telefonsvarare där du kan lämna namn och telefonnummer. Så fort telefonveterinären blir ledig blir du sedan uppringd.

OBS! Du kan inte ringa telefonveterinären från ditt mobila kontantkort, från hemligt nummer eller från en telefon som är spärrad för betalsamtal. 

Källa: Agria Djurförsäkringar

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: