Ange ditt sökord

Smärttabletter med diklofenak har nyligen blivit receptbelagda, på grund av ökad risk för hjärt-kärlbiverkningar. Foto: Shutterstock

Smärttabletter med diklofenak har nyligen blivit receptbelagda, på grund av ökad risk för hjärt-kärlbiverkningar. Foto: Shutterstock

Värktabletter numera receptbelagda

Från och med den 1 juni kan man inte längre köpa smärtstillande mediciner som Voltaren och Eeze utan recept från läkare. Det har ändå inte varit någon större rusning till apoteken den senaste veckan.

Annons:

Smärtstillande produkter med diklofenak, som exempelvis finns i Voltaren, Ignorin och Eeze har plockats bort från apotekshyllorna för receptfria varor. Anledningen till detta är att det kom en ny studie 2018, som visade att risker gällande hjärt-kärlsjukdom som man redan kände till, även kan finnas vid lägre doser och kortare behandlingstid. När man nu receptbelagt medicinerna kan en läkare säkerställa att patienten inte tillhör någon riskgrupp, innan de skriver ut läkemedlet.

Alternativ vid smärta är mediciner med paracetamol, naproxen och ibuprofen. Har man funderingar kan man alltid fråga apotekspersonalen. Vill man fortsätta att använda diklofenaktabletter får man be läkare att skriva ut dessa. Medicinen finns dock även som gel, sprej och plåster som kommer att finnas kvar receptfritt på apoteken eftersom risken för hjärt-kärlbiverkningar inte ökar med hudprodukter.

 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: