Ange ditt sökord

Utnyttja grönområden och få bättre hälsa

Utnyttja grönområden och få bättre hälsa

Att vistas i grönområden har positiv effekt på vår hälsa. Det är viktigt att de är attraktiva och ligger nära bostaden visar ny information från Statens folkhälsoinstitut.

Annons:

Grönområden främjar fysisk aktivitet och har positiva effekter både på den fysiska och psykiska hälsan. Områdena är en plats för återhämtning och forskning visar att ju närmare man har till ett grönområde, desto mindre stressad känner man sig. Grönområden fungerar även som ett filter mot luftföroreningar och en plats att ta sin tillflykt till vid värmeböljor i ett framtida förändrat klimat.

– Utmaningen för kommuner är att skapa attraktiva områden som är användbara och lockande för breda befolkningsgrupper, något som skulle betyda att fler besöker dem, säger Anna Karin Johansson, utredare på Statens folkhälsoinstitut.

”Ostädade” grönområden bra för barn

Om barn vistas mycket i grönområden påverkas koncentrationsförmågan positivt, de rör på sig mer och är friskare. Barns grönområden kan vara vidsträckta, lummiga och omväxlande med stora öppna ytor som innehåller stockar, stenar och stubbar att bygga med och klättra på. Även ”ostädade” stråk där det går att bygga gångar och kojor är positiva inslag.

Äldre uppskattar naturmiljö som känns igen

Många äldre kommer sällan ut men miljöer med träd, grönska, vatten, skugga, vackra vyer, sittplatser och möjligheter att se och träffa andra människor är viktiga kriterier för attraktiva grönområden för äldre. Igenkännandet är också angeläget, många tycker bäst om den naturmiljö som de är bekant med.

För mer information finns rapporten ”Grönområden för fler” tillgänglig i sin helhet på www.fhi.se

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: