Ange ditt sökord

Utbildning av läkare är viktigt för att de ska hålla sig uppdaterade kring medicin och den senaste vetenskapen. Foto: Shutterstock

Utbildning av läkare är viktigt för att de ska hålla sig uppdaterade kring medicin och den senaste vetenskapen. Foto: Shutterstock

Utbildning kring antibiotika ger resultat

En enkätundersökning med 384 läkare via PraktiskMedicin.se tyder på att utbildning med Strama leder till att fler läkare resonerar rätt kring användning av CRP (mått på inflammation) vid halsfluss.

Annons:

Enkätundersökningen Antibiotikabarometern har funnits tillgänglig på PraktiskMedicin.se under 2020 och visar intressanta resultat. 24 % av de 384 svarande läkarna hade haft en utbildning med Strama (arbetar med att förhindra spridning av antibiotikaresistenta bakterier) det senaste året. Resultaten visar att de som fått utbildning av Strama i större utsträckning valde att inte ta CRP (ett protein i blodet som kan användas för att undersöka om du har en infektion eller en inflammation i kroppen) vid bedömning av halsfluss (tonsillit) jämfört med de som inte fått utbildning (71,4% respektive 56,1 %).

-Detta är en intressant iakttagelse då vi på Strama vill nå ut med detta budskap för att minska onödig antibiotikaförskrivning. CRP är ett helt onödigt prov vid bedömning av tonsillit. Svaren på enkäten ger en tydlig indikation på att vår utbildningssatsning ger resultat. Nu gäller det bara att detta budskap ska nå ut till ännu fler, säger Anna-Lena Fastén och Astrid Lundevall, båda allmänläkare på Strama Stockholm.

Antibiotikautbildning på PM Academy

Utöver enkätundersökningen har Strama haft en antibiotikautbildning på PM Academy under 2020 med 753 svarande, varav 346 läkare och 305 annan sjukvårdpersonal. Endast 57 % av läkarna svarade rätt på frågan om skälet till att man kan välja att behandla en okomplicerad cystit (blåskatarr) hos en ung, i övrigt frisk, icke gravid kvinna.

-Vi har ett stort intresse för Academy-utbildningarna på Praktisk Medicin och det är intressant att se inom vilka områden det kan behövas mer fortbildning för läkare och annan vårdpersonal. Resultaten i både enkäten och utbildningen tyder på att kunskapen kring antibiotikaförskrivning behöver ökas i läkarkåren och att utbildning inom området ger goda resultat, säger Sofia Åkerlund, chefredaktör och läkare på Praktisk Medicin.

Undersökning på Doktorn.com

En liknande undersökning har gjorts via Doktorn.com. Resultaten visade att bland de 10 000 som svarade fanns en oro för en ökning av resistenta bakterier i samhället samt för att deras tarmflora ska påverkas negativt av antibiotikaanvändning. Strama Stockholm arbetar på en ny webb-utbildning som handlar om vår mikrobiota och hur den förändras vid antibiotikaanvändning.

-Vi på Strama behöver nå ut till allmänheten om hur antibiotika inte enbart driver utvecklingen av resistenta bakterier utan även kan skapa besvär genom förändringar i den normala bakteriefloran som har en skyddande effekt på hälsan. Vi håller på med utbildningen som ska lanseras under 2021, säger Anna-Lena Fastén och Astrid Lundevall på Strama Stockholm.

Annons:

Källor:

Strama

Praktiskmedicin.se

Doktorn.com

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: