Ange ditt sökord

Utökad forskning på hälsofördelarna med D-vitamin behövs

Utökad forskning på hälsofördelarna med D-vitamin behövs

En grupp, Endocrine Society, anser att det behövs stora randomiserade studier för att fastställa alla de påstådda hälsoeffekterna hos D-vitamin.

Annons:

Det rör sig om påståenden som att D-vitamin bland annat kan behandla sjukdomar som cancer och diabetes. 

Hintar om hälsofördelar

Gruppen har gått igenom över 300 studier om D-vitamin och kan konstatera att även om det i de flesta studier hintas om kliniska fördelar med D-vitamin så finns det få, om några, konkreta bevis.

Forskningen fokuserar på behandling

Intresset att använda D-vitamin i behandlingssyfte har ökat men de forskare som har gått igenom studierna säger i ett uttalande att det material som finns är svårt att tolka.

Det finns, trots alla ansedda fördelar, alltså fortfarande få bevis för de faktiska hälsofördelarna och huruvida sjukdomar kan påverkas direkt via intag av D-vitamin. 

Man poängterar dock att motsatsen inte heller har kunnat bevisas.

Mer breddad forskning

Endocrine Society vill se större studier där man direkt kopplar dosering av D-vitamin till uppföljning av olika sjukdomar så som autoimmuna sjukdomar, övervikt, diabetes och hjärt- kärlsjukdom. 

Det konstateras att några studier redan är på gång, bland annat en studie som kallas VITAL där runt 20 000 personer testar höga doser av D-vitamin och Omega-3 för att kunna följa om det kan förhindra uppkomsten av hjärtsjukdom och cancer.

En annan studie planerar att testa om intag av D-vitamin kan förhindra att patienter utvecklar typ 2 diabetes.

Forskarna ansåg att oavsett hur mycket man än kan mäta olika effekter av D-vitamin är det fortfarande svårt att isolera en enda faktor som skulle kunna besvara alla frågor man har kring D-vitamin och de goda effekter det kan tänkas ha. 

Källa: MedPageToday.com

 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: