Ange ditt sökord

Äldre eller personer i riskgrupper bör vaccinera sig innan resa till USA. Foto: Shutterstock

Äldre eller personer i riskgrupper bör vaccinera sig innan resa till USA. Foto: Shutterstock

USA-resenärer uppmanas att vaccinera sig

Säsongsinfluensan har tagit sån fart att svenska myndigheter nu har gått ut med en varning till dig som ska resa till USA. Allra värst är det vid New York och Boston på östkusten.

Annons:

Det skriver tidningen Aftonbladet. Den officiella varningen från Smittsskyddsinstitutet är riktad till äldre och personer som ingår i de så kallade riskgrupperna. Till Aftonbladets nätupplaga säger Annika Linde, överläkare vid Smittskyddsinstitutet att även vanliga människor som inte ingår i riskgrupperna “kan bli sjuka, riktigt sjuka”. 

Se över vaccinationsskyddet

I den varning skriver SMI bland annat att äldre eller personer som hör till riskgrupp för svår sjukdom “har anledning att se över sitt vaccinationsskydd mot influensa inför resa till USA”. Till Aftonbladet säger Annika Linde att “det finns risk att man avlider” om du drabbas av säsongsinfluensan, inte är vaccinerad och tillhör riskgrupperna. Det gäller speciellt de som har hjärt- och lungsjukdom och är mycket känsliga för influensasjukdomar. Enligt Annika linde är det inte försent att vaccinera sig även om avresan är inom några dagar men det “kan ta upp till 14 dagar innan man har ett gott skydd”. 

Riskgrupper

  • Personer med hjärt- eller lungsjukdom
  • Personer med diabetes
  • Personer med nedsatt immunförsvar
  • Personer med njursjukdom
  • Personer med kraftig överviktig/fetma
  • Barn med svår astma
  • Barn med Downs syndrom
  • Barn med kraftigt nedsatt infektionsförsvar (på grund av sjukdom eller behandling)
  • Barn med hjärt- eller lungsjukdom
  • Barn med instabil diabetes

Se komplett förteckning över riskgrupper på Socialstyrelsens hemsida.

Äldre drabbats hårdast

Enligt Smittsskyddsinstitutet (SMI) har man i USA rapporterat att årets influensaaktivitet varit tidig och intensiv. Det är främst äldre som drabbas hårdast när det kommer till den vanliga säsongsinfluensan som kallas “säsongsinfluensa A” (H3N2).

Säsongsinfluensa A drabbade många äldre i Sverige under förra året och därför tror SMI att risken är liten att vi får en lika kraftig epidemi i Sverige som den som nu drar fram över USA. Trots att många äldre nu vårdas på sjukhus i USA har dödligheten bara ökat marginellt.

Vad du kan göra för att skydda dig

Det finns förebyggande åtgärder du kan göra för att skydda dig från influensan. Bland annat god hygien, att tvätta händerna ordentligt och använda handsprit. En annan åtgärd är att stanna hemma när man känner sig krasslig för att undvika att smitta andra, det gäller att stanna hemma tillräckligt länge så att du känner dig helt frisk.

Det finns anledning även för dig som inte ska ut och resa att vaccinera dig och Annika Linde konstaterar i intervjun med Aftonbladet att “om man inte vill bli sjuk kan man vaccinera sig”. De vaccin som finns mot säsongsinfluensan är beprövade och hör inte till den grupp vaccin som orsakade den omskrivna narkolepsibiverkningen i samband med vaccinering mot H1N1, svininfluensan. 

Mer läsning om influensa och förkylning

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: